Vládní zmocněnec pro oblast médii a dezinformací Michal Klíma a Benedikt...

Vládní zmocněnec pro oblast médii a dezinformací Michal Klíma a Benedikt Vangeli, vedoucí Centra proti terorismu a hybridním hrozbám Ministerstva vnitra, při jednání o bodu Aktuální opatření vlády v boji proti šíření dezinformací. | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Vracíme se do 50. let, tvrdil Foldyna. Nevzniká cenzurní úřad, oponoval Klíma

  • 433
Vášně planuly ve Sněmovně při projednávání bodu „Aktuální opatření vlády v boji proti šíření dezinformací“. „Vracíme se do padesátých let. Aby se lidem zakazovalo poslouchat informace, to je vrchol,“ vztekal se poslanec SPD Jaroslav Foldyna. Prostě chcete přerazit pravdu a diskusi o pravdě zákonem,“ vyčítal koalici.

Místopředseda výboru za ODS Rudolf Salvetr ho vyzýval, aby nepoužíval srovnávání s padesátými lety, kdy komunistický režim popravoval odpůrce.

„Když jednáme o dezinformacích, neměli bychom je šířit,“ reagoval na Foldynu také předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob.

„První stupeň cenzury je autocenzura,“ řekl předseda volebního výboru Aleš Juchelka z ANO. Znepokojila ho zpráva, kterou 27. prosince zveřejnil Deník N a podle níž by stát mohl šiřitele dezinformací stíhat, odstřihnout takové weby od reklamy státních institucí nebo desítkami milionů korun podporovat nezávislá média.

„Nevzniká žádný úřad cenzurní,“ řekl poslancům vládní zmocněnec pro oblast médii a dezinformací Michal Klíma. Uvedl, že o plánu vlády pro boj s dezinformacemi nyní diskutuje se zástupci koaličních stran.

Odvolejte Köppla z mediální rady, vyzval Sněmovnu výbor kvůli analýze pro ANO

„Není tady zákon, který by omezoval svobodu slova,“ řekl poslanec vládní ODS, bývalý ministr Petr Bendl. Poslanci tak podle něj zatím ani nemají o čem jednat. Opozice má možnost využít interpelace, upozornil.

„Celý život jsem se zasazoval o svoboda slova,“ řekl poslancům Klíma. Stát podle něj nebude platit někoho, kdo vyhledává dezinformace, ale toho, kdo podporuje připravenost společnosti orientovat se v dezinformacích. „Lidi se musí naučit pravdu vyhledávat,“ popsal. Jde podle něj o to, naučit všechny generace orientovat se na internetu. „Nesestavujeme žádný seznam dezinformačních webů,“ zdůraznil vládní zmocněnec pro boj s dezinformacemi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video