Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Válečná daň kvůli zastropování cen energií bude platit až příští rok

  6:01aktualizováno  19:57
Daň z nečekaných zisků, která má podle kabinetu Petra Fialy pomoci zaplatit zastropování cen elektřiny a plynu pro domácnosti a malé firmy, má nakonec platit až od příštího roku. Českou windfall tax, které premiér říká válečná daň, bude součástí daňového balíčku, do kterého ji chce vláda přidat. Již od letoška novou dočasnou mimořádnou daň chtěli Piráti.
Poslanci řeší daňový balíček, jehož součástí je i zdanění mimořádných zisků...

Poslanci řeší daňový balíček, jehož součástí je i zdanění mimořádných zisků bank a energetických firem. Na snímku Zbyněk Stanjura. (25. října 2022) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

To, že takový návrh nakonec prosazovat nebudou, oznámil v úterý ve Sněmovně šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek.

„Proběhlo k tomu jednání na širší úrovni s rozpočtovými experty. Proběhlo k tomu jednání předsedů stran. Proto my jsme se rozhodli, že v tomto ustoupíme a ten návrh na start už v tomto roce, v roce 2022, nebudeme načítat na tomto jednání Poslanecké sněmovny,“ řekl Michálek.

Spor o podobu daně z neočekávaných zisků energetických firem, bank a petrochemických společností, před tím rozděloval vládní koalici. A pětikoalice se celý den pokoušela „sladit noty“.

Daň z mimořádných zisků má činit 60 procent a to po dobu tří let. Pro určení daně bude důležitý průměr základů daně za poslední čtyři roky (2018 až 2021) navýšený o tzv. toleranční pásmo ve výši dvaceti procent. Ministr financí Zbyněk Stanjura počítá s tím, že česká windfall tax přinese 85 miliard korun.

Šéfka poslanců opozičního ANO Alena Schillerová načetla v úterý pozměňovací návrh, aby česká windfall tax platila jen v příštím roce. Opozice ale nemá dost hlasů na to, aby to prosadila.

Piráti také chtěli snížit sazbu daně ze 60 na 40 procent i limit, od kterého se má daň vztahovat na banky. „Což se zakládá na závěrech K5 kde byli všichni včetně ministrů průmyslu a financí pro,“ napsal iDNES.cz předseda Pirátů, ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. On sám ale na dotyčném jednání K5 nebyl a se Stanjurou v úterý jednal šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek.

Právě místopředsedkyně Sněmovny za Piráty Olga Richterová jako první z koaličních politiků před několika dny napsala na Twitteru, že koalice se dohodla, že windfall tax začne platit již v průběhu letošního roku. Po ní to potvrzovali další koaliční politici, ale po několika hodinách bylo vše jinak.

Vláda navrhla windfall tax až od příštího roku, aby ji kvůli nežádoucí retroaktivitě nezrušil Ústavní soud. Mezitím ale informace, že bude platit již letos, ovlivnila významně cenu akcií.

Schillerová žádala vyšetřování, jak počínání koalice srazilo ceny akcií o desítky miliard

„Zahráváte si s ohněm. Já se domnívám, že příslušné orgány by prostě měly zkoumat, co se vlastně stalo na burze,“ řekla exministryně financí Schillerová poté, co poslanci ANO a SPD neprosadili, aby Sněmovna jednala o ovlivňování burzy politiky vládní koalice.

Spory uvnitř koalice totiž vedly k pádu hodnoty akcií o 31 miliard korun, z toho ČEZ o 17 miliard. „Způsobujete škody v řádech desítek miliard korun,“ vytkl vládě také šéf SPD Tomio Okamura.

„Jsme suverénní země, nevládneme podle burzy, jsme odpovědní našim voličům a od toho máme dělat politiku, od toho máme právo říkat svoje politické názory, máme právo prezentovat koaliční dohody a nikoliv podle toho, když nějaké rozhodnutí je nepopulární nebo nějaké rozhodnutí vyvolá snížení cen nějakého subjektu na burze. Ale je to rozhodnutí, které se týká daní a to je součástí suverénní politiky státu,“ obhajoval počínání Pirátů Jakub Michálek.

Opozici vadí přijímat windfall tax pozměňovacím návrhem k daňovému balíčku

Daň z mimořádných zisků navrhl ministr Stanjura připojit k daňovému balíčku, který zvyšuje hranici pro povinnou registraci k plátcovství daně z přidané hodnoty z nynějšího jednoho milionu na dva miliony korun od příštího roku.

„Co se týče zákona o daních z příjmů, tak největší změnou je změna limitu pro možnost využívání paušální daně, která když byl limit pro povinnou registraci DPH 1 milion, tak stejný limit byl pro možnost využití paušální daně, pokud v zákoně o DPH zvyšujeme limit na 2 miliony, tak já bych řekl, zcela logicky i zde zvyšujeme limit na 2 miliony. Zavádíme tady tři pásma,“ řekl ve Sněmovně ministr financí.

„V zásadě pro ty, kteří budou mít i v příštích letech příjem do 1 milionu, stejně jako v letošním roce, se nemění vůbec nic. Pro ty klasické živnostníky, to znamená, jak jsou většinou chápáni OSVČ, to jsou ti, kteří mají 80% výdajový paušál, se nemění také nic. Ten návrh v celém pásmu až do 2 milionů stanovuje stejný odvod. Ale u toho 60% a 40% máme další dvě pásma,“ uvedl Stanjura.

„Dále se zvyšují částky ročního příjmu, do kterého se nemusí podávat daňové přiznání. Obecně je to z 15 tisíc na 25 tisíc korun ročně a v případě poplatníka, který má jinak příjmy ze zaměstnání, se ta částka zvyšuje z 6 tisíc na 10 tisíc korun,“ řekl ministr financí.

„Daňový balíček má naši podporu,“ komentovala základní myšlenku daňového balíčku Schillerová. Výhrady má ale k tomu, aby daň z mimořádných zisků byla prosazována formou pozměňovacího návrhu. „Rozhodnutí neprojednávat daň z mimořádného zisku jako samostatný zákon je podle mého pohledu zcela neakceptovatelné. Považuji to za naprosto nepřijatelné a svým způsobem i zbabělé,“ prohlásila Schillerová. Cestu, kterou zvolila koalice k prosazení české windfall tax, kritizoval také poslanec SPD Jan Hrnčíř.

V úterý mohli poslanci předložit pozměňovací návrhy k daňovému balíčku. Konečné hlasování o něm a tedy i o válečné dani má být příští týden v pátek.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Nekritizuji pomoc Ukrajině, brání se Babiš ve sporu s Černochovou o munici

4. května 2024  12:07

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že nekritizuje pomoc Ukrajině, ale netransparentnost aktuální...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Zemřel bývalý šéf izraelské společnosti přátel ČR. Přežil Osvětim, skrýval se v Praze

4. května 2024  11:39

Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...