Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slováci požádali o české lékaře. V nouzi pošleme ty uniformované, vzkázal Vondra

  11:38aktualizováno  16:57
Slovenská ministerstva zdravotnictví a obrany se obrátila na Česko s prosbou o pomoc. Kvůli protestu podobnému české akci "Děkujeme, odcházíme" se Slováci obávají toho, že jim budou brzy chybět lékaři. Ministr obrany Alexandr Vondra uvedl, že v nouzi je možné poskytnout vojenskou zdravotnickou pomoc.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Josef VostárekMF DNES

"V pondělí nám přišel oficiální dopis ze slovenského ministerstva zdravotnictví. Žádají nás o spolupráci našich lékařů s těmi slovenskými," řekl iDNES.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Nouzový stav na Slovensku

Slovensko v úterý vyhlásilo poprvé v jeho novodobých dějinách nouzový stav. Byl vyhlášen kvůli protestu nemocničních lékařů, kteří po vzoru české akce "Děkujeme, odcházíme" podali hromadně výpovědi. Výpovědní lhůta nyní běží necelým dvěma tisícům lékařů ze sedmi tisíc. Odchod doktorů by v zemi podle expertů paralyzoval péči o pacienty. Nouzový stav znamená, že Slovensko může povolat do služby dočasně i lékaře, kteří jsou ve výpovědi.

Slovenský ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik žádá české ministerstvo, aby mu obratem sdělilo počty lékařů, kteří by mohli odjet dočasně pracovat na Slovensko. V dopise píše, že Slováci poptávají především anesteziology, chirurgy a porodníky.

Podobnou žádost obdrželo i ministerstvo obrany, do jehož kompetence spadají vojenská zdravotnická zařízení, například Ústřední vojenská nemocnice ve Střešovicích.

"Bude-li třeba, jsme ochotni poskytnout přátelské sousední zemi v nouzi vojenskou zdravotnickou pomoc," komentoval žádost ministr obrany Alexandr Vondra. Případné vyslání lékařů by musela posvětit česká vláda.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger v úterý na Slovensko napsal s tím, že osloví fakultní nemocnice a na situaci je upozorní. Vyzve je také, aby umožnily případným zájemcům odjezd za službou na Slovensko. Pak už bude záležet na rozhodnutí konkrétních doktorů a na dohodě s nemocnicí. Oficiální dopisy pro fakultní nemocnice z ministerstva odešly ve středu.

Víc, než oslovit fakultní nemocnice, podle Sršně české ministerstvo zdravotnictví nemůže udělat. "Jsme zřizovateli pouze omezeného počtu zdravotních zařízení," upozornil mluvčí. Ministerstvo má přímý vliv víceméně pouze na fakultní nemocnice.

Lékařský odborový klub už ústy předsedy Martina Engela avizoval, že české lékaře vyzve, aby na Slovensko nejezdili a nebyli za "stávkokaze". Právě český LOK Slovákům radil, jak na protest, aby byl efektivní.

Sami máme málo, zní z českých nemocnic

Podle předsedkyně Asociace nemocnic ČR a ředitelky Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslavy Kunové ale Slovensko s výraznou pomocí počítat nemůže. "V oblasti neonatologie není v celém Česku dostatek lékařů. Kdybychom je nechali odjet, sami sebe bychom poškodili," řekla iDNES.cz Kunová.

"Co se týká anesteziologů, situace je o něco lepší, ale je v podstatě obdobná. V oblasti chirurgie by se možná nějaký ten jednotlivec mohl vyskytovat. Pokud ale nebudou mít slovenské nemocnice anesteziology, chirurgové jim budou k ničemu," dodala Kunová.

Podle Kunové už například v Plzni odjezd na Slovensko odmítli anesteziologové a neonatologové. "Co se týká chirurgie, tak by se lékaři museli uvolňovat ve svém neplaceném volnu či dovolené, protože do přesčasových hodin už se nevejdou," dodala Kunová. Proto pochybuje, že by lékaři z českých nemocnic byli ochotní vypomáhat. "A pokud ano, muselo by to být ze slovenské strany tvrdě zaplacené," dodala ředitelka.

"Nemáme volné lékaře navíc, kdyby jich větší množství odešlo do zahraničí, ohrozili by péči u nás. Pokud by se lékaři rozhodli, museli by si
vzít neplacené volno či dovolenou." řekla Hana Szotkowská, mluvčí skupiny Agel. Agel provozuje a vlastní nemocnice v Česku i na Slovensku. Celkem v nich pracuje 1 100 lékařů. Kvůli protestní akci v sousední zemi eviduje 12 výpovědí a to v nemocnici provozované v Komárně.

Výkonný ředitel Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala iDNES.cz řekl, že zatím neevidují žádnou prosbu ze Slovenska. "Na asociaci se zatím nikdo neobrátil a ani nevíme, že by se tak stalo u některé z členských nemocnic," uvedl Fiala. Asociace českých a moravských nemocnic sdružuje nefakultní zařízení.

Pokud by žádost k nemocnicím doputovala, Fiala nevěří, že jí lékaři z České republiky ve větší míře využijí. A to ani přesto, že v některých nemocnicích pracuje řada lékařů ze Slovenska. "Nejsou tolik spojeni s problémy Slovenska a kdyby, byť načas, odešli do sousední země, způsobili by problémy našim nemocnicím," vysvětluje Fiala.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...