Šlégr prý nechce podporovat stranu, která by pomohla jen jemu osobně.

Šlégr prý nechce podporovat stranu, která by pomohla jen jemu osobně. | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Šlégr: Pomáhám ČSSD z kamarádství

  • 1063
Oranžový dres opozičních sociálních demokratů navlékl hokejový olympijský vítěz z Nagana Jiří Šlégr. "Vraťte se, kam patříte, do čela tohoto státu," řekl Šlégr sociálním demokratům na jejich víkendové konferenci v Pardubicích. Předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi pak dal na oplátku dres reprezentace.

Proč podporujete ČSSD před krajskými a senátními volbami?
Je tam nějaká vazba s panem Bendou (předseda ústecké krajské ČSSD – pozn. red.) i s panem Paroubkem. S Petrem Bendou se nějaké roky známe a po určitých rozhovorech jsem prostě usoudil, že nevidím problém v tom, abych jim pomohl dělat kampaň.

Vy jste s Bendou kamarádi?
Ano, přesně tak.

A s Paroubkem taky?
Máme k sobě blízko, ale abych řekl, že i tohle je na kamarádské bázi, to by asi bylo hloupé.

Kromě volebního spotu, ve kterém dáváte na ledě gól brankáři, který má symbolizovat premiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka, zapojíte se ještě nějak jinak do kampaně?
Určitě. Budu chodit na mítinky, dělat autogramiády. Budu tam, kde bude sociální demokracie propagovat svůj volební program, hlavně co se týká Ústeckého kraje.

Jako špičkový hokejista jste rozhodně člověk s nadprůměrnými příjmy. Právě ČSSD však voličům říká, že chce změnit daně – pomoci těm s nižšími příjmy a naopak zdanit více bohatší. To by pro vás osobně asi nebylo moc výhodné, přemýšlel jste i o tomhle? 
Já si myslím, že takhle bych o tom neměl přemýšlet. Ta strana má nějaký celkový program a mně se buď líbí, nebo ne. Pokud bych začal prosazovat stranu, která je užitečná jen pro mě, tak je to špatně.

S ČSSD spolupracujete z přesvědčení, nebo proto, že s vámi uzavřeli nějakou smlouvu?
Ne, žádný kontrakt nemám.

Vy jste i zastupitel v Litvínově, za který hrajete hokej. Tam jste byl před dvěma lety zvolen za SNK Evropské demokraty. To je jiná strana, a navíc spíše pravicová.
Řeknu vám to asi takhle. Já jsem za ně nekandidoval kvůli tomu, jestli jsou levicová, nebo pravicová strana, ale kvůli tomu, jací lidé tam jsou. Komunální politika je na úplně jiné úrovni než státní a mě zajímá, jak bude probíhat dění ve městě. Proto jsem kandidoval jako nestraník a nezávislý a určitě teď nebudu v zastupitelstvu přestupovat do sociální demokracie.

Cesta do vyšších pater politiky vás neláká?
Momentálně o tom nepřemýšlím. Zůstává to na úrovni této mediální kampaně, kde poskytnu svoji tvář.

Ještě jedna nepolitická otázka. Budete hrát i příští sezonu hokej?
Ano, podepsal jsem smlouvu v Litvínově a budu pokračovat ještě jeden rok.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video