Škromach má plán jak porazí Grosse

  • 483
Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach hodlá dodat své straně sebedůvěru, sjednotit ji a znovu dovést k vítězství v parlamentních volbách v roce 2006. Taková je jeho představa, s níž chce na březnovém sjezdu porazit úřadujícího šéfa strany a premiéra Stanislava Grosse.

Zdeněk Škromach informoval o své představě na sobotním jednání brněnské ČSSD.

Důraz klade především na návrat k programu sociální demokracie a jeho důslednější prosazování v rámci vládní koalice, případně i mimo ni. Nepřeje si spolupracovat s komunisty, ale chce tak silnou sociální demokracii, aby spolupráce s jakoukoliv stranou neznamenala pro ČSSD ústup od volebních slibů.

Škromach soudí, že ČSSD teď od programu příliš ustupuje pod tlakem lidovců a unionistů. "Pokud jde o koaliční partnery, pak mají možnost si vybrat, buďto do toho jdou s námi, nebo mají možnost odejít," řekl v Brně.

Pokud budou lidovci a unionisté respektovat dominantní roli ČSSD v koalici, pak není důvod ke změnám. "Ale musí počítat s tím, že se výrazně zvýší tlak na prosazení programu ČSSD," uvedl.  Škromach je považován za příznivce menšinové vlády ČSSD, která by se spoléhala na podporu napříč politickým spektrem.

Mnozí se proto obávají jeho příklonu ke KSČM. "Já myslím, že jsem neřekl, že budeme spolupracovat s komunisty. Mým cílem je dosáhnout takové pozice, abychom byli natolik silní a sebevědomí, že spolupráce s jakoukoliv politickou stranou pro nás nebude znamenat ústup od našich volebních slibů," řekl ministr.

V ústupu od programových priorit vidí hlavní příčinu volebních porážek ČSSD. "Pokud chceme lidem vládnout, tak musíme s lidmi žít, to by mělo být nové motto. Mnohdy zapomínáme na to, koho vlastně ČSSD zastupuje v Poslanecké sněmovně i ve vládě," řekl Škromach.

Předčasné volby, po nichž volá ODS, by přinesly jen opakování volebního patu. Rok a půl, které zbývají do řádného termínu, musí ČSSD využít ke sjednocení a novému vzestupu, dodal.

Škromachovu kandidaturu podpořil i bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman, který nemilosrdně kritizuje své nástupce Vladimíra Špidlu i Grosse. Škromach si přeje urovnat vztahy Zemana s vedením. "ČSSD nemá tolik osobností, že by si mohla dovolit s nimi plýtvat. Je potřeba sjednotit stranu, přivést všechny, kteří pro stranu něco udělali a kdo jsou osobnosti, do takových pozic, aby ČSSD znova vyhrávala volby s více než 30 procenty hlasů," uzavřel Grossův vyzyvatel.

Do sjezdu bude objíždět okresní a krajské konference a žádat delegáty o podporu. "Po těch letech druhého či třetího muže ve straně je čas na to, aby člověk skutečně řekl: už jsem dospěl a je potřeba se o to pokusit," řekl dlouholetý místopředseda.

Zdeněk Škromach má plán jak porazí Stanislava Grosse. Představil ho v sobotu na městské konferenci ČSSD v Brně. (20.11. 2004)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video