ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Učiliště na Praze 4 mělo problémy již dříve, upozorňovala zpráva inspekce

  • 47
Na střední škole v Praze 4 ve čtvrtek odpoledne žák zabil mačetou učitele. Již zpráva školní inspekce z loňského roku upozorňovala, že má tato vzdělávací instituce několik problémů. Jedním z nich byla vysoká absence žáků. Inspekce také poukazovala na špatně nastavený a ne plně funkční systém výchovného poradenství.

Zpráva české školní inspekce však poukazuje i na další problémy. Ty navazují právě na špatně nastavený systém činnosti výchovného poradce. „Nastavený systém výchovného poradenství propojený s prevencí sociálně patologických jevů není plně funkční,“ upozorňuje zpráva z loňského roku.

Student zabil v Praze učitele mačetou. Ze školy utekl, policie ho zadržela

Podle inspekce výchovná poradkyně sice seznamovala učitele s dřívějšími doporučeními školských poradenských zařízení, která se týkala vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, jejich naplňování ale nikdo z učitelů průběžně nesledoval ani nevyhodnocoval. 

„Podpůrná opatření nebyla všem žákům zajištěna v plném rozsahu,“ konstatovala inspekce.

Zpráva rovněž podotýká, že žákům, kterým hrozila neúspěšnost, se výchovná poradkyně věnovala neformálně ve spolupráci s třídními učiteli a dalšími pedagogickými pracovníky, a to formou individuálních rozhovorů. 

Systém není dostatečně účinný

„Z těchto jednání však nebyly vyvozovány žádné konkrétní závěry ani podpůrná opatření. Vedení školy uplatňuje ve vztahu k žákům s vysokou absencí či jinými výchovnými problémy především ukládání kázeňských opatření, pro která nemá ve školním řádu nastavena jednoznačná pravidla,“ zdůrazňuje inspekce.

Spolupráce s rodiči byla podle inspekce prováděna v rámci jednání výchovných komisí, kde však byla řešena převážně absence žáků ve výuce a porušování školního řádu, a to rovněž bez přijetí konkrétních podpůrných opatření.

Odporný, odsouzeníhodný čin. Zabíjel žák kvůli prospěchu, řekl Gazdík

„Ředitelem nastavený kontrolní systém není dostatečně účinný,“ varovala inspekce s tím, že nedostatky zjistila také v základních dokumentech školy: „Ve školním vzdělávacím programu a školním řádu, a rovněž ve vedení osobní dokumentace žáků.“

Ministr školství Petr Gazdík však ve čtvrtek řekl, že tato škola má jednoho z nejlepších ředitelů, co zná. „Já jsem ho viděl před několika hodinami, on je teď u výslechu. Věřím, že tuto situaci skvěle zvládne a my mu poskytneme veškerou součinnost,“ řekl po tragedii Gazdík.

Náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys pro iDNES.cz uvedl, že inspekce je nyní v kontaktu jak se školou, tak s policií. „Průběžně si předáváme informace a sledujeme všechny souvislosti tak, jak jsou nám postupně zpřístupňovány. Zatím je těch informací ale velmi málo,“ uvedl Andrys s tím, že jakmile se inspekce s policií dohodne, že je prostor na nějaké další aktivity, bude postupovat dále. 

„Teď ale pracuje policie a samozřejmě i intervenční týmy a další odborníci směrem k tomu, aby škola, její učitelé a žáci celou tuto extrémně náročnou situaci a tragickou událost dokázali zpracovat. Rodině pana učitele jménem ČŠI vyjadřuji hlubokou soustrast,“ dodal Ondřej Andrys.

Česká školní inspekce našla na škole několik problémů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video