Prodejny společnosti Ahold kontrolovali inspektoři více než tisíckrát. Ilustrační foto.

Prodejny společnosti Ahold kontrolovali inspektoři více než tisíckrát. Ilustrační foto. | foto: MF DNES

Šizení zákazníků stálo loni řetězce miliony

  • 27
Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni rozdala osmnácti obchodním řetězcům pokuty celkem za 19 milionů korun. Nejvíce zaplatila společnost Ahold Czech Republic, která si v 86 správních řízeních vysloužila sankce za bezmála 7,6 milionu korun.

SPECIÁL: Hnus v obchodech

Úřad během loňského roku vedl s obchodními řetězci celkem 446 správních řízení.

Největšího počtu přestupků proti přísným normám se dopustila společnost Ahold, která v Česku provozuje rozsáhlou síť supermarketů Albert a hypermarketů Hypernova. V průběhu celého roku jí inspektoři vyměřili pokuty za 7,6 milionu korun.

Celkem jednatřicet figurovala ve správních řízeních společnost Julius Meinl. Třetí místo patřilo francouzskému obchodnímu řetězci Carrefour.

Nejčastější loňské prohřešky obchodníků podle ředitele inspekce Jakuba Šebesty souvisely s obaly potravin, prošlým datem minimální trvanlivosti, značením potravinářského zboží či prošlým datem jeho použitelnosti.

Inspektoři SZPI loni v obchodech provedli takřka šest tisíc kontrol. Celých 1020 z toho připadlo právě na společnost Ahold Czech Republic. Druhý v pořadí (392 kontrol) skončil německý řetězec Kaufland.

Co je SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontroluje potraviny, suroviny k jejich výrobě, zemědělské výrobky, mydlářské a saponátové výrobky a tabákové výrobky. Tyto kompetence se vztahují na výrobu, skladování, přepravu i prodej. Opatření se týkají i dovážených potravin.
Pod pojmem kontrola zdravotní nezávadnosti je zahrnuta kontrola mikrobiologických požadavků a kontrola obsahu cizorodých látek, například chemických prvků, aditiv či reziduí pesticidů.
Inspektoři provádějí i tzv. kontrolu jakosti, která zahrnuje například testy obsahu tuku, cukru či vlhkost výrobku. Samostatně se posuzuje správnost označování výrobku.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video