Hasiči mají kvůli silnému větru stovky výjezdů, bez proudu bylo 13 tisíc míst

  12:45aktualizováno  20:38
Východní polovinu Česka v sobotu zasáhl silný vítr, na 13 000 odběrných místech přerušil dodávky elektřiny. Především popadané stromy na silnice i stržené dráty elektrického vedení od rána řeší hasiči v Olomouckém, Zlínském či Moravskoslezském kraji. Na horách kvůli větru nejezdí lanovky na Sněžku a Ještěd. Výstraha platí až do nedělního rána.
Kvůli silnému větru vyjížděli hasiči na Zlínsku od nočních hodin k desítkám...

Kvůli silnému větru vyjížděli hasiči na Zlínsku od nočních hodin k desítkám událostí. (3. října 2020) | foto: HZS Zlínského kraje

Silný vítr odpoledne přerušil dodávky proudu asi u 13 000 odběratelů, hlavně na Moravě. Společnost ČEZ evidovala kolem 20:00 zhruba 12 000 odběratelů bez elektřiny, více než třetinu z nich už se ale podařilo znovu připojit.

ČEZ večer evidoval 21 poruch na vedení vysokého napětí, zejména v Olomouckém kraji. Podle mluvčí společnosti Soni Holingerové je nejvíc odběratelů bez proudu na Jesenicku, Vsetínsku, Rychnovsku a v okrese Ústí nad Orlicí.

Kolem 16. hodiny bylo na distribučním území společnosti ČEZ přes 9 000 odběratelů bez proudu, o hodinu později jejich počet klesl na 5 500. V podvečer se ale začal opět zvyšovat. Kdy budou poruchy opraveny, bude podle Holingerové záviset na dalším vývoji počasí.

Ještě zhruba 500 domácností bez proudu je v distribuční síti E.ON. „Stále evidujeme osm poruch na linkách vysokého napětí v Jihomoravském a Zlínském kraji. Nicméně počet domácností bez dodávek elektrické energie se nám povedlo snížit z odpoledních 4 000 na 500,“ sdělil mluvčí společnosti Roman Šperňák.

Poruchy způsobily většinou spadlé stromy a větve do vedení, na opravách a obnovení dodávek E.ON podle Šperňáka intenzivně pracuje. „Nejvíce domácností bez dodávek energií je v okolí Kroměříže a Zlína,“ dodal.

V Moravskoslezském kraji už měli hasiči od rána téměř 200 výjezdů. „Pády stromů si zatím nevyžádaly žádné zranění ani vyšší škody, pokud nepočítám poškozený automobil ve Frenštátu pod Radhoštěm a několik poškození drátů elektrického vedení,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Hasiči museli v kraji řešit také opravy střešních krytin, hlavně plechových. „Polovinu výjezdů evidujeme v okrese Frýdek-Místek, přes 60 v okrese Nový Jičín. Na Opavsku a Bruntálsku hasiči zasahovali čtyřicetkrát. Okres Ostrava-město eviduje 30 výjezdů kvůli větru, Karvinsko méně než 20 výjezdů.,“ doplnil Kůdela. Vítr už se začal uklidňovat.

Část republiky zasáhne silný vítr, výstraha platí od soboty do neděle ráno

V Olomouckém kraji hasiči evidují na 90 událostí. Nejčastěji vyráželi na Jesenicko a Olomoucko. „V drtivé většině jde o jednotlivé popadané stromy a to buď na silnice, dráty elektrického vedení či na přístupové komunikace. Dosud neevidujeme žádné zranění,“ řekl mluvčí olomouckých krajských hasičů Radek Buryánek.

Vítr v oblasti způsobil i výpadky elektřiny ve dvou menších volebních okrscích na Jesenicku v oblasti Zlatých Hor. „Výpadek nastal třikrát, šlo o Údolí a Rejvíz. Elektřina tam vypadla naštěstí před uzavřením volebních místností, nyní by to již bylo komplikovanější, veškeré výsledky by totiž museli zpracovávat ručně,“ uvedla za zlatohorskou radnici Simona Zálešáková.

Ve Zlínském kraji zaměstnával silný vítr hasiče už v pátek večer, kdy vyjeli ke třem událostem. „V sobotu máme události hlášeny zhruba každou čtvrt až půl hodinu,“ řekl dopoledne mluvčí zlínských hasičů Roman Žemlička. Před 16. hodinou evidovali 67 případů.

Většinou odklízeli popadané stromy, nejvíce výjezdů hasiči zaznamenali v okresu Vsetín. „Veškerá technika i veškeré síly jsou v terénu, kdo má ruce, nohy, tak jezdí, je toho opravdu hodně,“ uvedl Žemlička. Hasiči vyzývají, aby lidé nejezdili především v uvedeném okrese do lesa a vyhnuli se i lesním cyklostezkám.

Po Vsetínsku hasiči nejčastěji zasahují na Uherskohradišťsku, výjezdy však zaznamenali i na Zlínsku a Kroměřížsku. V Krásnu nad Bečvou spadla velká větev na zaparkovaný automobil, v dalších případech hasiči pomáhali upevnit uvolněné plechy. Nikdo neutrpěl zranění.

Hasiči v Jihomoravském kraji zatím od rána zasahovali kvůli popadaným stromům u 94 událostí, nejvíce práce měli na Blanensku. V 87 případech to byly pády stromů, sedmkrát připevňovali uvolněnou střešní krytinu.

Poryvem větru se převrátila plachetnice

Hasiči z Vysočiny měli v sobotu zatím kvůli větrnému počasí asi tři desítky zásahů. Hlavně odstraňovali stromy blokující silnice. Zajišťovali také převrácenou plachetnici na Dalešické přehradě na Třebíčsku. Nikdo se při události nezranil.

Peter Hruška z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu ČHMÚ řekl, že vítr postupně zesiluje. Nárazy větru s rychlostí 70 kilometrů v hodině už zaznamenali v Havlíčkově Brodě nebo Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Ve Svratouchu ve Žďárských vrších, který leží půl kilometru za hranicí Kraje Vysočina, meteorologové naměřili nárazy větru s rychlostí 100 kilometrů v hodině. V jižních částech kraje je vítr slabší.

Vítr na horách zastavil lanovky

Silný vítr v sobotu dopoledne zastavil provoz kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na nejvyšší vrchol Česka. Podle polské krkonošské horské služby ráno na vrcholu přesahovala rychlost větru 61 kilometrů v hodině. Podle meteorologů může vítr v nárazech ve vyšších polohách během dne dosáhnout rychlosti až kolem 110 kilometrů v hodině.

Kvůli silnému větru nejezdí od rána ani kabinová lanovka na Ještěd v Liberci. Na vrcholu přesahoval vítr v nárazech 65 kilometrů v hodině a podle předpovědí má zesilovat, řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Provoz je přitom přípustný do 58 kilometrů za hodinu, pak už je nebezpečný.

Výstraha platí až do nedělního rána

Výstraha před silným větrem platí ve východní polovině Čech od páteční půlnoci až do nedělní 8. hodiny ráno. Podle varování meteorologů hrozí poškození stromů a lesních porostů, škody na majetku a na některých budovách.

Může se také přerušit elektrické vedení, hrozí nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvracenými stromy. Nedoporučuje se chodit do lesa a přibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. Na horách mají lidé omezit vycházení a túry. 

Na severu Moravy k tomu v noci a neděli hrozí ještě první povodňový stupeň, upozornili meteorologové. Důvodem je nasycenost půdy vodou a očekávané noční deště.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  8:30

Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Prý si to nepamatuje

19. března 2024  8:30

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stane před pražským Městským soudem obžalovaný ze...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...