Shakespearovské slavnosti se vracejí

Praha - Letní shakespearovské slavnosti na Pražském hradě pokračují od 14. do 18. srpna uváděním loňské novinky, kterou byla česko-slovenská inscenace Zkrocení zlé ženy režiséra Vladimíra Strniska. Poslední srpnová dekáda pak nabídne divadelním fanouškům možnost srovnat dvě pojetí Shakespearovy pohádky Sen noci svatojánské.

Různá pojetí hry Sen noci svatojánské nastudovali členové bratislavského Činoherního divadla Publikum (od 21. do 23. srpna) a Horáckého divadla z Jihlavy (24 a 25. srpna).

SOUTĚŽ:

Vyhrajte lístky na slavnosti
kvíz najdete ZDE

ROZHOVOR:

On-line rozhovor o slavnostech

Pak se na Hrad vrátí úspěšná inscenace komedie Marná lásky snaha v úpravě a režii Ivana Rajmonta.

Divadelní léto v Praze:
Shakespearovské slavnosti a Mozartův Don Giovanni ve Stavovském divadle jsou v těchto dnech pro pražské publikum takřka jedinou příležitostí k návštěvě divadelních představení. 

V imaginativním prostoru hradního nádvoří Nejvyššího purkrabství pod širou oblohou se do poloviny září uskuteční šest desítek představení.

Mozartova "opera oper" se hraje v rámci letní stagiony pražské Opery Mozart na místě, kde měla v roce 1787 světovou premiéru.

Tradičně hraje v létě také Laterna magika. Do 18. srpna uvádí svou nejúspěšnější inscenaci Kouzelný cirkus, která měla od premiéry v roce 1977 přes 5000 repríz. Naváže na ni představením Odysseus.

Od 21. srpna se diváci vrátí do Divadla Globe na holešovickém Výstavišti, kde bude do konce měsíce celkem sedmkrát k vidění Shakespearův Richard III. Titulní roli alternují Miroslav Donutil a Pavel Zedníček.

Závěr měsíce potěší milovníky opery. V historické budově Národního divadla v Praze se 24. a 26. srpna uskuteční dvě představení Pucciniho Tosky v nastudování Vladimíra Morávka. Na sobotu 25. srpna je připravena opera La Bohéme, která se v repertoáru české první scény drží už devátou sezónu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video