Drahoš není taková osobnost, podporuji Zemana, řekl Babiš v Rozstřelu

  • 1392
Premiér Andrej Babiš bude jednat o vládě s většinou parlamentních stran. ČSSD podle něj změnila svůj postoj, proto s ní chce probrat možnou koalici i program. S komunisty bude jednat jen o podpoře vlády, o koalici nikoliv. V pořadu Rozstřel potvrdil, že i ve druhém kole prezidentských voleb podpoří Miloše Zemana.

Rozhovory o podpoře a podobě nové vlády začnou už dnes, prozradil premiér. O možné koalici chce jednat s ODS, ČSSD a lidovci, o toleranci vlády a programu s komunisty a SPD.

 „Začínáme už dnes s ČSSD, která po volbách řekla ´my jdeme do opozice´, mezitím jsou přístupní diskutovat o koalici. Zítra máme schůzku s SPD, Okamura už netrvá na tom, že chce být ve vládě, je ochoten diskutovat o programu,“ uvedl Babiš.

Plánuje oslovit i ODS, ale po víkendovém sněmu, který předsedou opět zvolil Petra Fialu, to podle něj nevypadá na změnu přístupu.

Šéf ODS Petr Fiala v reakci na to, že vláda Andreje Babiše nezískala důvěru, očekává, že se teď prezident Miloš Zeman zdrží jakýchkoli zásadních rozhodnutí. „Hnutí ANO, předseda hnutí ANO, by se měl probudit ze svého snu o jednobarevné menšinové vládě,“ řekl Fiala. Na dotaz iDNES.cz, zda by ODS byla ochotna jednat o vládě s ANO, kdyby hnutí nabídlo jiného premiéra, opáčil: „Nepředbíhejme.“

To NEJ z voleb

Vyjednávání s Piráty je podle Babiše ztráta času. „Vystupují velice nepřátelsky,“ vysvětlil. Oslovit TOP 09 nebo STAN neplánuje. „S panem Kalouskem jsme jednali jednou a vysloužili jsme si jen urážky. A s panem Farským to bylo stejné. Tam není prostor pro jednání.“

Jeden z dotazů čtenářů iDNES.cz v Rozstřelu se týkal možné účasti Okamurovy strany SPD ve vládě. Andrej Babiš připustil, že jeho ANO má s SPD stejné názory na migraci, ale Okamurovu stranu ve vládě nechce. „On tady stále straší lidi, že jsme ohroženi. Má velice extrémní názory, my se v tom nepotkáváme. Rozhodli jsme se v rámci hnutí, že s KSČM a SPD do koalice nepůjdeme,“ uvedl premiér.

Vláda Andreje Babiše včera nedostala důvěru a dnes podala demisi (kdy ji předloží prezidentovi, čtěte zde). Lídři partají včera premiéra kritizovali, že se o sestavení většinové vlády ani nesnažil a ostatním stranám nic nenabídl.

Drahoš není taková osobnost jako Zeman

I ve druhém kole prezidentské volby podpoří Andrej Babiš Miloše Zemana. „Protože je čitelný, je to člověk, který bojuje za naši zemi, je na ni hrdý, nešel do politiky kvůli sobě, je skromný.“ Podle Babiše měl sice prezident během svého pětiletého mandátu několik kontroverzních výroků, ale stačilo by, kdyby řekl, že se bude snažit sjednotit společnost. Favoritem pro druhé kolo je podle něj matematicky Jiří Drahoš, ale v debatách čeká vítězství Zemana. „Lepšího rétora neznám,“ dodal premiér. Jiří Drahoš podle něj není taková osobnost.

Po prvním kole prezidentských voleb v sobotu Andrej Babiš doporučil Miloši Zemanovi, aby se zbavil některých svých poradců. V neděli pak upřesnil, že Zemanovi škodí Nejedlý a Mynář. „Možná to bylo nepatřičné, byl jsem za to i kritizován,“ připustil dnes premiér v Rozstřelu. „Dával jsem mu recept. Přece jenom taky máme za sebou jako hnutí nějaké úspěšné kampaně, a vyjádřil jsem názor, co by měl udělat, aby vyhrál ve druhém kole.“ 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video