Český premiér Andrej Babiš (30. června 2019) | foto: AP

Senátoři chtějí řešit Babišův střet zájmů. Ministerstva jim nedala audity

  • 148
Senátoři si kvůli dvěma předběžným auditům Evropské komise ustavili speciální komisi, která se v úterý poprvé sešla. Má ale problém. Nemá k dispozici oba předběžné audity, které se týkají premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše a podezření na jeho střet zájmů, a vyplácení dotací z Evropské unie do českého zemědělství, jen text, který zveřejnila média.

„Oslovil jsem ministry s žádostí o poskytnutí dotčených zpráv,“ řekl šéf dočasné senátní komise z klubu ODS Zdeněk Nytra.

Ministr zemědělství Miroslav Toman odmítl Senátu předběžný audit Evropské komise poskytnout, ministryně financí za ANO Alena Schillerová a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová na žádost nereagovaly. Senátní komise proto ministerstva oficiálně vyzvala, aby předběžné audity přece jen poskytly a stejnou věc budou chtít od českého zastoupení při Evropské komisi v Bruselu.

Senátní komise také vyzvala ministerstvo spravedlnosti, aby jí poskytlo informaci ohledně konečného vlastníka holdingu Agrofert včetně stanov obou svěřenských fondů, do nich Babiš své podnikatelské aktivity převedl.

Na srpnové schůzi by se komise chtěla sejít s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslavem Kalou. Důvodem je kritika unijních auditorů vůči kontrole využívání unijních dotací.

Dvanáctičlenná komise, v níž je rovným dílem zastoupeno všech šest senátorských frakcí, má do konce ledna příštího roku shromažďovat informace týkající se auditních zpráv. Senátoři z komise si také v úterý řekli, že si na svá další jednání pozvou některé členy vlády - Schillerovou, Dostálovou i Tomana. „Někdy v září bychom si pozvali i pana premiéra,“ řekl Nytra. A na říjen senátní komise plánuje setkání s auditory v Bruselu.

Premiér Babiš je podle předběžné auditní zprávy stále střetu zájmů, má vliv na svou bývalou firmu Agrofert a jako premiér na použití peněz EU. Premiér to odmítá a návrh auditu nepovažuje za seriózní. Před senátní komisi hodlá předstoupit, pokud si ho senátoři předvolají.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video