Šéfka Národní strany Petra Edelmannová.

Šéfka Národní strany Petra Edelmannová. | foto: Michal Sváček

Šéfka Národní strany: Bráním Čechům, co je české

  • 1078
Národní strana v neděli odhalila v Letech u Písku památník "OBĚTEM", což vyvolalo řadu emocí. Čtenáři iDNES o tom diskutovali s šéfkou nacionalistů Petrou Edelmannovou. Obhajovala své vlastenectví, mluvila o svých postojích k politice i výchově mládeže.

ODPOVĚDI ČTĚTE ZDE

"Nacionalismus se pro každého člena Národní strany stává věcí osobní cti, věcí morální, věcí etickou. Jsem nacionalistka a jsem na to hrdá. Patří to mezi nejkrásnější pocity, které vnímám," svěřila se Petra Edelmannová čtenářům iDNES.

"Usilujeme o to, aby každý Čech mohl říct, jsem hrdý na to, že jsem Čech," dodala.

Čtenáře zajímal pohled Petry Edelmannové nejen na politiku či historii, ale třeba na životní styl mládeže a co upřednostňuje jako prevenci užívání drog či závislosti na počítačích. "Výchovu, výchovu a výchovu ve správně fungující rodině, společnosti a státu."

Jeden tazatel nejprve vyjádřil potěšení nad plánovanou diskusí Petry Edelmannové se Svatoplukem Karáskem, ale obává se, jestli to není po "všech současných mediálních preludiích" marný boj. "Žádný boj není marný, je-li na jeho konci svobodný a suverénní český národ," odvětila Petra Edelmannová.

Někteří čtenáři vyjadřovali Národní straně, její šéfce a jejím názorům sympatie. "Děkujeme za podporu. Mluvíte mi z duše. Škoda, že nejste u nás," reagovala Petra Edelmannová.

Naopak čtenáře, který zpochybnil "konzervativní tradicionalismus" Národní strany s tím, že každému "průměrně inteligentnímu člověku" je jasné, že jde o "národní socialismus", označila za "smutný případ".

Necítím nenávist, říká Edelmannová
Nezaslepila vás nenávist vůči "komukoliv odlišnému"? zeptal se jiný čtenář. "Nenávist necítím, bráním Čechům, co je české," tvrdí Petra Edelmannová, vystudovaná ekonomka a politoložka, která byla spoluzakladatelkou Národní strany a od roku 2003 ji vede.

Podle oficiálního životopisu pracovala Petra Edelmannová v České národní bance jako asistentka viceguvernéra, nakonec i jako jeho poradkyně. Před mateřskou dovolenou pracovala jako bankovní analytička. V současnosti je doma s dvouměsíční dcerkou.

Vloni vedla Edelmannová Národní koalici ve volbách do Evropského parlamentu. Neúspěšně. Když má definovat postavení její strany na politickém spektru, pomáhá si srovnáním s ODS.

"ODS je možné definovat jako konzervativně liberální, zatímco Národní strana je konzervativně tradicionalistická. To znamená ještě trošku víc napravo, než je ODS," říká Edelmannová. Loni v létě se sešla s šéfem občanských demokratů Mirkem Topolánkem. V médiích pak tvrdila, že tématem rozhovoru byla jejich možná povolební spolupráce.

Asociálům památníky nestavíme
V posledních dnech se jméno Národní strany skloňuje kvůli památníku českým vlastencům, který se její členové rozhodli odhalit u vepřína v Letech u Písku. Ten byl za války sběrným táborem především pro romské etnikum. - více zde

Členové Národní strany přitom tuto skutečnost zlehčují nebo dokonce popírají. Podle nich byl tábor jen pracovní, Romové v něm umírali na běžné nemoci a šlo o německé zařízení, ne české. - více zde

Co tedy mají nacionalisté z Národní strany se sběrným táborem pro Romy, Židy a zajatci společného? Proč odhalují památník českým vlastencům právě tam? "Tábor byl primárně určen pro cikánskou menšinu, Němci tam ovšem přiváželi také tuláky a jiné asociály. Podle nás nemá cenu stavět podobným lidem památníky, my budujeme pomník těm, kteří něco dokázali," uvedla v Lidových novinách.

Jinde se nechala Petra Edelmannová slyšet, že Romové si zde za svou smrt mohli sami. "Když někdo nemá hygienické návyky, a potom šíří infekční nemoci, tak je více méně chyba na jeho straně," uvedla v televizi Nova.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video