Je srab, ustupuje kvůli BIS Zemanovi, kritizuje Babiše šéf STAN Rakušan

  • 639
Kvůli otálení s rozhodnutím, kdo dál povede BIS, kritizoval premiéra Andreje Babiše šéf STAN Vít Rakušan. „Pan premiér se chová jako srab. Jednoznačně se ustupuje tlaku prezidenta Miloše Zemana,“ řekl Rakušan. Pokud Babiš nenavrhne, aby Koudelka ve funkci šéfa BIS pokračoval, vyvolá koalice Spolu mimořádnou schůzi Sněmovny.

Lídr STAN zdůraznil, že současný šéf BIS Michal Koudelka je ve zpravodajské komunitě vysoce uznáván. 

Vyzval premiéra, aby vláda nějak rozhodla, navrhla kandidáta, aby to mohl příští týden projednat výbor pro bezpečnost. „To, jakým způsobem se tančí kolem této funkce, je nedůstojné,“ řekl Rakušan.

Ve chvíli, kdy má premiér Andrej Babiš ukázat, že je chlap, osobnost, státník,tak ucukne a oddaluje rozhodnutí. Přitom Michalu Koudelkovi končí mandát šéf BIS již 15. srpna.

Otálení premiéra je podle lídra STAN nedůstojné pro BIS, urážející pro Koudelku a ostudné pro Českou republiku.

Babiš oznámil, že se v pondělí sejde s šéfem ČSSD, ministrem vnitra Janem Hamáčkem, a že pak oznámí postoj vlády.

Když Babiš nenavrhne Koudelku, iniciuje koalice Spolu mimořádnou schůzi poslanců

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) oznámila, že pokud premiér Babiš nenavrhne, aby Koudelka ve funkci šéfa BIS pokračoval, chce mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Podpisy sesbírala, schůze by se uskutečnila příští týden.

„Budeme se snažit situaci odblokovat krokem, který považujeme za krajní, a to je, že jsme shromáždili podpisy ke svolání mimořádné schůze Sněmovny, která by se touto věcí zabývala,“ řekl šéf ODS Petr Fiala.

BIS se podle něj těší důvěře partnerů a služba i ředitel mají podporu napříč politickým spektrem.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v souvislosti s BIS připomněla kauzu Vrbětice. Byly to právě české tajné služby, které upozornily na to, že za výbuchy muničních skladů mohou důstojníci ruské tajné služby GRU. Prezident Zeman následně začal tvrdit, že je víc vyšetřovacích verzí výbuchů, což ale vláda odmítla. A to i premiér Babiš.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video