Šéf Člověka v tísni míří do diplomacie

  • 10
Tomáš Pojar opouští ředitelské místo v jedné z respektovaných humanitárních organizací, společnosti Člověk v tísni. Jeho novým působištěm se má stát ministerstvo zahraničí - nejpozději na podzim se stane náměstkem Cyrila Svobody.

Jedenatřicetiletý Pojar už dal v organizaci, pro niž pracoval deset let a posledních sedm let ji řídil, výpověď a od 1. července nastupuje v Černínském paláci.

Nejprve jako poradce náměstka Petra Koláře, který se stane velvyslancem ve Washingtonu, a Pojar pak zaujme jeho funkci. "Takový je plán, i když to samozřejmě může dopadnout jinak," připouští Pojar.

Ministerstvo zatím nechce věc komentovat. "Vždy jsem se zahraniční politice a mezinárodním vztahům věnoval, proto mi to připadá jako logický krok," vysvětluje Pojar.

Člověk v tísni některé české politiky dráždí - a to od doby války v Kosovu v roce 1999, kdy podporoval bombardování NATO. Upřímně společnost nenávidí komunisté, v jejichž představách plní roli "ideodiverzní centrály". Pojar a spol. totiž vždy podporovali kubánský disent.

A Člověka v tísni uvádí prezident Václav Klaus jako příklad "institucionalizované" charity, které nevěří. I proto je poněkud překvapivé, že se o nástupu Pojara na ministerstvu s lehkou nadsázkou mluví jako o počátku "předávání moci" před očekávaným volebním vítězstvím ODS.

Pojara, nominovaného na ministerstvo US-DEU, totiž mezi svými spolupracovníky uvádí stínový ministr zahraničí Jan Zahradil (ODS). "O jeho nástupu vím," říká Zahradil. "Vždy jsem říkal, že stojím o kontinuitu zahraniční politiky, a on by rozhodně mohl být jedním z těch, kteří by ji mohli zajistit."

"Jsem politicky na pravici, a proto si s panem Zahradilem v lecčems rozumím," říká Pojar. "Ale náš vztah není nijak formalizovaný a uvažovat, co se bude dít za rok po volbách, je opravdu předčasné."

12. října 2005 - Ministr Svoboda jmenoval Tomáše Pojara svým náměstkem pro dvoustranné vztahy. Ještě před tím odvolal Petra Koláře a popřál mu úspěch na postu velvyslance v USA.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video