Rumunský prezident rozhoduje, zda rozdělí zprávy na „špatné a dobré“. Ilustrační foto.

Rumunský prezident rozhoduje, zda rozdělí zprávy na „špatné a dobré“. Ilustrační foto. | foto: Reuters

Rumunští zákonodárci chtějí vyvážit „dobré“ a „špatné“ zprávy

  • 13
V Rumunsku se chystají rovným dílem přinášet dobré a špatné zprávy. Zní to možná jako z filmové parodie o hraběti Drákulovi, ale je to fakt. Zákon s tímto požadavkem včera jednomyslně odhlasovali rumunští senátoři. Nyní je na prezidentovi, aby zákon podepsal, anebo zamítl.

Rumunské televize a rozhlasové stanice možná budou donuceny odvysílat po každé "špatné" zprávě jednu "dobrou". Místní novináři doufají, že to je jenom úlet jejich zákonodárců a prezident sporný zákon nepodepíše.

Jeho předkladatelé samozřejmě věří v opak, protože podle nich je Rumunsko doslova zaplaveno špatnými zprávami, které mají extrémně škodlivý vliv a nezvratné následky na zdraví a život lidí. Zákon tak má z jejich pohledu pomoci k vyváženějšímu vnímání běžného života z psychického a emočního hlediska.

"Rozhlasové a televizní zpravodajské pořady mají obsahovat ve stejné míře pozitivní a negativní informace," stojí v návrhu, který rumunští novináři považují za omezování svobody slova.

Úkolem stanovit, co je "pozitivní" a "negativní", se senátoři rozhodli pověřit Národní audiovizuální radu, která bdí nad rádii a televizemi, obdobu české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Ale ani té se nápad zákonodárců moc nezamlouvá. "Zpráva je zpráva, není ani pozitivní, ani negativní, prostě jen odráží realitu," prohlásil předseda rady Rasvan Popescu.

Rumunsko není jediná země střední či východní Evropy, kde v poslední době vláda zvyšuje tlak na média. Letos v dubnu schválilo Slovensko tiskový zákon obsahující široké "právo na odpověď" - více o schválení tiskového zákona na Slovensku čtěte zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video