Ruce pryč od bank

  • 11
V jednom ze svých prvních zásadních projevů na ekonomické téma vyzval v pondělí Vladimír Špidla banky "k podpoře ekonomické politiky vlády". Do obnovy povodněmi zasažených území se podle předsedy vlády musí více zapojit bankovní sektor, stejně jako do "našeho úsilí o udržení ekonomického růstu". Premiér pak ještě poukázal na to, že stát vynaložil na očistu bank stovky miliard korun. Tím chtěl naznačit, že by banky měly společnosti vracet to, co do nich investovala.

Chce to zakřičet hlasitě ne! Právě proto, že stát očistil banky stovkami miliard korun, musí je teď nechat na pokoji, dát od nich ruce pryč. Jinak si to banky vyloží po svém a začnou zase rozdávat miliardy podvodníkům, protože budou vědět, že to daňoví poplatníci zase zaplatí. Právě tomu se v ekonomické teorii říká morální hazard.

Už to tady všechno jednou bylo. Právě Česká republika si nejvíce ze všech postkomunistických zemí zadala se špatnými úvěry. Právě u nás jsme měli slavný "bankovní socialismus", "měkké tržní prostředí" a tisíce tunelářů. Klausovy vlády tlačily na banky, aby financovaly privatizaci a transformaci.

Dnes je to naštěstí všechno jinak. Banky patří renomovaným zahraničním vlastníkům, ty zajímá na prvním i posledním místě zisk (z toho se platí státu daně) a ten se bude generovat pouze tehdy, když se budou poskytnuté úvěry řádně splácet.

Projevil se tedy Špidla jako ekonomický negramota? Takové opoziční ODS se to bude říkat těžko. Klaus jako premiér totiž říkával totéž, a dokonce to i "dělal", tedy všemi dostupnými prostředky na polostátní banky tlačil.

Špidlův předchůdce Zeman je sice ekonomický inženýr, ale ani on se moc nevyznamenal. Jako předseda parlamentu prohlásil, že spořitelna stojí před krachem a z banky pak začali o překot utíkat klienti. Pak se již jako premiér vyznamenal tím, že řekl, že "stát nedá do bank ani korunu".

Špidla řekl věc, kterou často říkají i politici jinde na světě. Bankéři nejsou nikde příliš populární a politik, který sám škrtí podnikatele vysokými daněmi a nesmyslnou byrokracií, si spolu s živnostníky zanadává na vypasené bankéře. Je to normální politika a normální novinářská práce zase je napsat, že se to říkat a dělat nemá.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video