(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Reportáž RTVS o MF DNES nebyla objektivní. Přišel trest

  • 54
Slovenská veřejnoprávní televize musí tři dny po sobě před svou hlavní zpravodajskou relací odvysílat oznámení, že nebyla nestranná vůči společnosti MAFRA, která je mimo jiné vydavatelem deníků MF DNES a Lidové noviny. Nedala totiž jejich zástupcům prostor k vyjádření v reportáži, kterou odvysílala loni v říjnu před českými parlamentními volbami.

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) hodnotila v pořadu Správy RTVS způsob, jakým Lidové noviny a MF DNES informují své čtenáře před volbami. Redaktorka Zuzana Kovačič-Hanzelová v reportáži tvrdila, že média, která v Česku vlastní Andrej Babiš, mu v kampani výrazně pomáhají a záměrně se nezmiňují o některých kauzách. Kromě ní v reportáži hovořil Erik Tabery z týdeníku Respekt, Adam Znášik, který byl šéfem kampaně strany ODS, a Jindřich Šídlo ze serveru Seznam Zprávy. Všichni komentovali mimo jiné pokrývání kauzy Čapí hnízdo v Lidových novinách a MF DNES.

Kovačič-Hanzelová nicméně neposkytla prostor na vyjádření zástupcům ani MF DNES, ani Lidových novin. MAFRA Slovakia, dceřiná firma vydavatelství MAFRA, podala proto stížnost na slovenskou radu pro televizní a rozhlasové vysílání.

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) rozhodla, že v případě zmíněné reportáže došlo k porušení objektivity a nestrannosti. Proto RTVS uložila povinnost zařadit oznámení o porušení zákona do svého vysílání. RTVS má odvysílat oznámení bezprostředně před programem Správy RTVS v 19:00 ve třech po sobě následujících dnech, přičemž poprvé se tak stane třetí den ode dne doručení rozhodnutí o uložení sankce.

„Myslím si, že to ani jinak dopadnout nemohlo. Byla porušena základní pravidla žurnalistiky,“ uvedl k rozhodnutí rady Vladimír Mužík, výkonný ředitel MAFRA Slovakia.

Mluvčí veřejnoprávní instituce Erika Rusnáková na dotaz prohlásila, že „RTVS zatím neobdržela písemné rozhodnutí RVR“. K tématu se prý RTVS vyjádří až po doručení rozhodnutí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video