Rath je zdravotník, potřebujeme ho, míní šéf Svazu pacientů Olejár

  • 104
Exhejtman David Rath měl právo žádat o propuštění. Je to zdravotník a v současné situaci ho potřebujeme. V úterním pořadu Rozstřel to řekl prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár. Právě Svaz totiž podal návrh na jeho propuštění z vězení. Olejár se také vyjádřil ke stavu českého zdravotnictví, které podle něj nápor koronaviru zvládlo lépe než některé západní země.

Ratha, který byl odsouzený a uvězněný za korupci, minulý týden propustili po odpykání poloviny trestu díky návrhu Svazu pacientů, který se za něj zaručil.

„Je to zdravotník a potřebujeme ho v civilu. Svůj trest dostal, v souladu se zákonem byl prostor požádat o jeho propuštění,“ prohlásil Olejár, podle kterého měl Rath, stejně jako každý jiný občan po odpykání poloviny trestu ve vězení, právo žádat o propuštění.

Svaz pacientů navíc tento týden jmenoval Ratha pacientským ombudsmanem pro střední Čechy a Prahu. Podle Olejára se jedná o dobrého lékaře, o kterého nemůže svaz přijít. „Je to zarputilý, odhodlaný workoholik. Musel jsem mu říct, aby taky odpočíval, zařídil jsem mu víkendový pobyt,“ uvedl Olejár.

Svaz bude kontrolovat Rathovu práci, stane se jakýmsi kurátorem. „Budeme každý měsíc vyhodnocovat jeho činnost, aby byl důvěryhodným člověkem. Může být užitečný pro pacientskou sféru,“ řekl host v Rozstřelu.

Zdravotnictví za covidu obstálo

Pandemie za uplynulé dva roky výrazně zasáhla do systému veřejného zdravotního pojištění, kvůli akutní péči bylo třeba čerpat i z finančních rezerv. Zdravotní systém je zatím stabilní, konec pandemie však zároveň v nedohlednu, což v dlouhodobějším horizontu vyvolává mírné obavy.

„Musím říct, že jsem překvapen, jak dobře zdravotnictví obstálo v tom stavu, v jakém se zejména nemocnice nacházely. Zkraje sice nebyl dostatek personálu, nebylo to úplně vymyšleno. Ale z obecného pohledu myslím, že jsme na tom byli líp než některé země na západ,“ řekl Olejár.

Během boje s koronavirem se v Česku změnila vláda, podle Olejára na tom ale nezáleží. Jakýkoliv kabinet musí situaci řešit bez zatahování politických rozepří.

„Nemůžeme si hrát na to, kdo je vláda. Současný kabinet bude muset dříve nebo později přistoupit na nouzový stav, jinak nebude možné nařízení vyhlásit a skončí to fiaskem,“ řekl prezident Svazu pacientů ČR.

Ceny péče jsou nehorázné

V Rozstřelu host zkritizoval nápad vlády na dobrovolné doplňkové připojištění. „Máme právo na péči poskytnutou z veřejného zdravotního pojištění. Co by se mělo doplácet? Už je tady nastaveno, že si můžu vybrat ošetřujícího lékaře, operatéra. Můžeme mít na pokoji televizi, lepší vybavení. Nechápeme, kam by to vláda chtěla posunout,“ řekl Olejár.

Návrh vlády podle něj způsobí zdražování. „Zdraží se pomůcky i samotné výkony. Myslíme si, že je to zbytečný krok,“ uvedl host se slovy, že už v současné době jsou poplatky za zdravotnickou péči zejména v oblasti stomatologie „nehorázné“.

Svaz pacientů jmenoval Davida Ratha svým pacientským ombudsmanem pro Prahu a střední Čechy (17. 1. 2022):


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video