Lichva by se měla trestat jako za první republiky, řekl šéf exekutorů

  • 530
O novele insolvenčního zákona schváleného ve Sněmovně v Rozstřelu promluvili čtyři hosté, senátor Marek Hilšer, poslanec Patrik Nacher, expert na dluhovou problematiku Daniel Hůle a šéf Exekutorské komory Vladimír Plášil. Největší obavy pramení z neschopnosti dlužníků splácet a následného přehlcení soudů.

Na začátku pořadu se debata stočila k problému lichvářství. „Momentálně už v Česku mohou půjčovat pouze regulované společnosti. Už nemůže půjčovat kdekdo,“ řekl na začátek v pořadu ekonom a poslanec za ANO Patrik Nacher, který se staví za Sněmovnou schválenou verzi. Podle něj je insolvenční zákon vyvážený, nenahrává ani dlužníkům ani věřitelům.

„Problém s lichvou už je do určité míry vyřešen. Teď je důležité řešit ten celospolečenský problém, protože tento problém už se netýká jen dlužníků a věřitelů, ale celé společnosti,“ odpovídal senátor Marek Hilšer.

„Pro Exekutorskou komoru tento zákon znamená jakousi právní jistotu. Začátek bude velmi nárazový a složitý. Všechny soudy by měly administrativně doložit, že jsou na tento krok připravené,“ řekl v pořadu prezident Exekutorské komory Vladimír Plášil. V souvislosti s novelou insolvenčního zákona se obává zahlcení insolvenčních soudů.

Podobné obavy má i senátor Hilšer. „Jde to, jak moc otevřeme dveře. Hodně lidí je v exekučních pastech. Pokud většina lidí těch třicet procent nesplní a my víme, že to nemohou splnit, soudy to budou muset posuzovat a zahltíme je,“ doplnil senátor.

Celý záznam Rozstřelu:

„Senát se momentálně nebude jako takový nějak angažovat. Necháme teď rok nový zákon plynout, poté bychom zhodnotili, co se za rok událo a jak tato novela funguje,“ objasnil Hilšer.

Poslanec Nacher v pořadu tvrdil, že schválený návrh pomůže. „Chceme řešit ten problém z minulosti, pomoci oddlužit ty, kteří chtějí, aby jim bylo pomoženo. Pro ty těch 30 procent může být motivační laťkou. Někteří to podstoupit nechtějí, třeba proto, že nemají garantováno, že budou oddluženi.“ 

„Ten kdo vstoupil do insolvenčního řízení před vstoupením platnosti novely, platí pro něj podmínky staré,“ objasnil expert na dluhovou problematiku Daniel Hůle.

Poslanci před týdnem přehlasovali veto Senátu a schválili novelu insolvenčního zákona. „Na oddlužení dosáhne celá řada lidí, která by na to jinak neměla šanci,“ řekl po hlasování ministr spravedlnosti Jan Kněžínek za ANO.

Pro novelu hlasovalo 181 ze 186 přítomných poslanců, tedy všechny strany. Zákon ještě musí podepsat prezident Miloš Zeman. Na oddlužení ročně dosáhne asi 20 tisíc Čechů, díky novele by na něj mohlo dosáhnout podle odhadu odborníků 50 až 100 tisíc lidí ročně.

Senátní úpravy, která Sněmovna odmítla, by zpřístupnily oddlužení ještě více lidem, především těm chudým, například důchodcům či samoživitelkám. „Půl milionu lidí je v dluhové pasti. Nepotřebujeme, aby někteří byli vyřazeni na okraj společnosti,“ hájil to šéf poslanců STAN Jan Farský.

„Nesměřuje to k tomu, abychom někomu marnotratně odpouštěli dluhy. Věřím, že se pomůže řešení závažného problému, se kterým se společnost potýká,“ uvedl senátor Hilšer.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video