Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S vojáky řešíme vztahy, bolest i fotbal, říká hlavní armádní kaplan

  13:59
Připomínají zvláštní obojživelníky: jsou to duchovní a zároveň vojáci. A také vrby, které vyslechnou spoustu trápení i radostí. Letos je to patnáct let, co se kaplani opět stali oficiální součástí české armády. "Jsou od toho, aby s vojáky mluvili o čemkoliv," říká v rozhovoru pro iDNES.cz hlavní kaplan Jan Kozler.
Čeští vojáci se v současnosti mohou obrátit na devětadvacet armádních kaplanů (ilustrační snímek).

Čeští vojáci se v současnosti mohou obrátit na devětadvacet armádních kaplanů (ilustrační snímek). | foto: Lenka HamšíkováMF DNES

Stali se už kaplani za tu dobu samozřejmou součástí armády?
Nepřeháním, když řeknu že ano. Období vzájemného poznávání už uplynulo. Kaplani poznávali armádu, hledali v ní své místo. Naopak armáda si je oťukávala, zjišťovala, co jsou zač a co přináší. Teď už ví, co od nich očekávat.

Potýkali jste se z počátku s nedůvěrou vojáků? Přeci jen tam byla pauza od přelomu 40. a 50. let.
Neřekl bych nedůvěrou, ale spíše nejasnostmi. Někdy se možná objevovaly předsudky, že kaplan přichází vojáky obracet na víru, že je náhrada komunistického politruka a bude je ideově vést. První generaci kaplanů se podařilo tyto předsudky naprosto smazat.

A setkáváte se se stereotypy ze strany většinové společnosti, která zná práci kaplana například ze Švejka nebo seriálu MASH?
No jasně. Ale to už spíše právě od těch, kteří se s vojenským kaplanem nepotkávají, tedy od lidí mimo armádu. Tam pochopitelně tyto obrazy jsou.

Plukovník Jan Kozler (1976)

Hlavní kaplan české armády a duchovní Církve československé husitské. V letech 2001 až 2006 působil jako kaplan u Hradní stráže, kde byl před tím na vojně. Od září do prosince 2004 byl v Iráku v kontingentu vojenské policie, od červenec 2005 do ledna 2006 se zúčastnil mise KFOR v Kosovu. Hlavním kaplanem je od října 2006, ve funkci skončí příští rok. S manželkou, dvěma syny a dcerou žije v Ledečku na Kutnohorsku, kde je zastupitelem.

Hlavní kaplan české armády Jan Kozler

Jako kaplan jste působil na misích v Iráku a Kosovu. S čím se na vás vojáci obraceli?
Nejčastěji je to popovídání. V případě misí je pro každého vojáka nejpalčivější problém to, že je pryč z domova. Ať už to je otec od velké rodiny, nebo člověk, který opustil nějaký rozvíjející se partnerský vztah, tak vždycky hlavně řešil dění doma a že to nemůže ovlivnit. Voják si ale nemůže dovolit na zahraniční misi o těch věcech příliš přemýšlet, jinak se to na něm projeví a začne dělat chyby.

Časté byly i otázky skutečně duchovní. Vojáci vidí bídu - a ne jen hodinu jako ve filmu nebo dokumentu, ale celý den. Dostanete se do prostředí, kdy vám jde o život, kdy vidíte okolo sebe svět plný bolesti, bídy a nespravedlnosti. Musíte to v sobě nějak zpracovat a v každém člověku to přirozeně vyvolá spoustu otázek. Kaplan je zkrátka od toho, aby byl s vojáky co nejvíce v kontaktu a mluvil s nimi o čemkoliv. Ať už je to komunikace o hlubokých duchovních záležitostech anebo o každodenních běžných věcech, jako je třeba fotbal.

Má kaplan i vojenské úkoly?
Když vojenský kaplan dělá svoji službu, tak je to vojenská činnost. Čistě vojenské úkoly by ale dělat neměl a nedělá.

Brali vás vojáci jako jednoho z nich, nebo jste cítil odstup?
Důležité je, že kaplan nenastoupí k jednotce den před odletem. Ty vztahy, někdy i přátelství se rozvíjí už docela dlouho před tím, než je jednotka nasazena. A to se v mém případě vždycky povedlo. Je důležité, aby kaplan byl skutečně mezi lidmi, aby se neschovával a dal tak trochu sám sebe všanc. Pokud to dělá, tak mu to vždycky musí vyjít.

Ty dvě mise, kterých jsem se zúčastnil, byly naprosto rozdílné. V Iráku jsem byl s menší jednotkou vojenské policie. Bylo to rodinné prostředí, kolem stovky lidí, takže jsme rozvinuli vztahy téměř se všemi vojáky. Byla to moje první mise, poznával jsem do jisté míry i sebe sama. V Kosovu Češi měli zodpovědnost za čtvrtinu území. Já jako kaplan tohoto velitelství jsem měl na starosti několik českých jednotek i určitou koordinační roli na mezinárodní úrovni, takže jsem více cestoval.

Vojenští kaplani v Armádě ČR

V armádě v současnosti působí 29 kaplanů (včetně jedné ženy) z osmi křesťanských církví. Ministerstvo obrany podepsalo s církvemi smlouvu o obnovení duchovní služby v armádě v červnu 1998. Už před tím někteří duchovní vojenskou uniformu oblékali - prvním armádním kaplanem byl současný generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub, který v létě 1996 odjel do Bosny v rámci mise IFOR. Později se stal i prvním hlavním kaplanem české armády.

Kaplani působí na zahraničních misích (momentálně jsou dva v Afghánistánu), u jednotlivých brigád, pluků a praporů, Hradní stráže, v Ústřední vojenské nemocnici, Univerzitě obrany či u vojenské policie. Armáda na pražských Hradčanech provozuje vojenský kostel sv. Jana Nepomuckého, ve Vyškově, Bechyni a Žatci fungují vojenské kaple.

Vojáci vám tykali?
Ano. Je to věc, která mezi kaplanem a vojáky vzniká docela spontánně.

A jak vás oslovovali?
Především v anglofonním světě se pro kaplana používá slovo padre, což vzešlo z nějaké anglicko-španělské války. A jelikož mnoho českých vojáků je v kontaktu se zahraničními kolegy, tak sedmdesát, osmdesát procent z nich říká kaplanům takto. Zbytek je oslovuje kaplane nebo křestním jménem.

Funkce vojenského kaplana se trochu podobá psychologovi. Čím se liší a jak se můžou doplňovat?
Doplňovat - to je to správné slovo. Můžou se krásně doplňovat, nemůžou se ale nijak zaměňovat nebo nahrazovat. Jejich způsob práce s lidmi je stejný, ovšem mají rozdílné cíle. Něco, co může dát jednotce nebo jednotlivci psycholog, nemůže dát kaplan a naopak. U kaplanů je například důvěra komunikace daleko více hmatatelná než u psychologů. Naopak kaplan asi není vždy s to bezpečně rozpoznat, že třeba duševní stav vojáka se blíží kritické hranici.

Zbraň jsem měl, ale nemusel jsem ji použít

Současný počet dvaceti devíti kaplanů je pro potřeby armády dostačující?
Myslím, že téměř ano. Já osobně vidím ideální počet pro současnou armádu třicet dva, třicet tři kaplanů. Důležité ale je, že se snažíme toto číslo nestavět jen podle nějakých svých výhledů, ale vždy v souvislosti se strukturou armády a podle debat s veliteli, zda je kaplanů zapotřebí více nebo méně.

Jaký je v církvích zájem o tuto práci?
Když se nám jej podaří mezi duchovními vzbudit, tak se dá říct, že je. Ale velmi přísné podmínky, které jsou naprosto totožné jako pro každého jiného, kdo chce sloužit v armádě, zvládne jen zhruba každý druhý uchazeč.

Co musí kaplani zvládat?
Například určitý druh samoty ve svém povolání. U jednotky je kaplan jako duchovní sám. To je ale podobné i u dalších vojenských funkcí, například velitelské. Musí také být schopen svou víru žít tak, aby si na něj lidé neukazovali prstem a nebyl ostatním pro zábavu. Musí ve své v našich poměrech docela exotické funkci fungovat tak, že  jeho životní styl bude pochopitelný a přijatelný i pro ty, kteří křesťanskou víru nesdílejí. Je nutné, aby své povolání do detailu správně pochopil. Jedna věc je dělat faráře v kostele, druhá dělat vojenského kaplana.

Hlavní kaplan české armády Jan Kozler

Kolik procent vojáků české armády využívá služeb vojenského kaplana?
Kaplani takový přehled nevedou. Nemáme statistiky o tom, kolik je v armádě věřících a nevěřících. Ukazujeme tím, že nepřicházíme prosadit svou věc, ale přicházíme být k dispozici. Není to o tom, že kaplan sedí někde na vytyčeném místě a bude si dělat čárky podle toho, kolik lidí zaklepe. On se mezi těmi lidmi pohybuje a mluví s nimi. 

Kaplani jsou v Česku zatím jen z křesťanských církví. Může se časem stát, že bude kaplan buddhista, rabín, imám?
Za stávajících právních úprav to možné není, protože je to smlouva o duchovní službě mezi křesťanskými církvemi a ministerstvem obrany. Aby bylo myslitelné, že bude duchovní v armádě i z jiného náboženství, musela by se patrně tato dohoda rozšířit nebo uzavřít nová. Také by po tom musela být jasná poptávka.

Velké armády, jako je například ta americká, mají kaplany z různých náboženství?
Ano, nejen americká, ale i mnohé evropské. Například britská armáda má z orientálních náboženství hned několik kaplanů, v té holandská je imám i rabín.

Kaplan není typický duchovní, ani typický voják. Necítí se někdy tak, že úplně nepatří ani do církve, ani do armády?
Je naplno duchovním své církve a taktéž je naplno vojákem z povolání v důstojnické hodnosti. Samozřejmě tu svou vojenskou službu vykonává ve specifické funkci a ta postrádá některé typicky vojenské věci. Například nevelí jednotce, stejně tak má zvláštní vztah k používání zbraně. Ideálem je, že vojenský kaplan slouží bez ní.

Vy jste na misích zbraň měl?
V situacích, kdy jsem chtěl vyjet s vojáky mimo základny, nebylo myslitelné, abych vyjel beze zbraně. Když bych ji neměl, tak by mi velitel zamezil opustit základnu. Když by totiž došlo k útoku na naše vojáky, tak by mě museli chránit a možná by to pro ně znamenalo, že tolik nebrání a nechrání sebe. Člověk si řekne, že je krásné být neozbrojen, že to podporuje to duchovní poslání. Nemůže to ale být za cenu, že svou neozbrojeností ohrožuji někoho jiného. Proto v okamžicích, kdy jsem se chtěl dostat se do terénu s našimi vojáky, tak jsem osobní zbraň měl při sobě. Chválabohu jsem ji nemusel použít. Nicméně každý vojenský kaplan je přesvědčen, že zbraň není tím hlavním, co při výkonu své funkce používá.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za dvacet let úspěšného vývoje Českého republiky to nepovažujeme, řekl Klaus

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno 

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

Za týden přibylo 1604 nakažených černým kašlem. Třetina jsou mladiství

29. dubna 2024  13:55

Za uplynulý týden přibylo podle údajů Státního zdravotního ústavu 1604 nakažených černým kašlem,...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

Jak se chystá převrat. V Německu začal proces s Říšskými občany

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...