Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je na čase připravit se na éru kvantové techniky, říká technologický ředitel IBM

  20:03
Kvantové počítače mají v budoucnu pomáhat hledat nové léky nebo bránit se proti kyberútočníkům. Velmi užitečné mohou být také při šifrování, k nalezení klíčů a prvočísel běžné šifry potřebuje obyčejný počítač deset tisíc let. „Dostatečně výkonný kvantový počítač ji rozluští za hodinu,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz Martin Švík, technologický ředitel IBM.
Od roku 2015 je Martin Švík také IBM exekutivním IT architektem s globální...

Od roku 2015 je Martin Švík také IBM exekutivním IT architektem s globální působností a pracuje na strategickém rozvoji inovací u největších zákazníků společnosti. | foto: IBM

První fyzický kvantový počítač postavila IBM v roce 2016. Od té doby investovala obrovské množství prostředků do výzkumu a inovací právě v oblasti kvantových technologií. Jeden kvantový počítač totiž stojí i vyšší desítky milionů dolarů.

„Naše síť kvantových počítačů je nyní jedna z těch největších a obsahuje i počítače s 433 qubity,“ popisuje v rozhovoru Martin Švík. Kvantové počítače budou nově používat také vědci z ČVUT.

Jaké výhody může ČVUT z připojení do ní mít a mezi koho se tím zařazuje?
Obrovskou výhodu vidím v tom, že naši síť kvantových počítačů stavíme jako otevřený systém, do kterého pouštíme právě například světové univerzity včetně americké University of Chicago, University of Washington nebo japonské Tokijské univerzity.

Aktuálně je to kolem tří stovek organizací, které si mezi sebou sdílí výstupy, z toho je to 14 zemí z Evropy.

Martin Švík

Martin Švík pracuje ve společnosti IBM od roku 2007. Technologickým ředitelem...
  • Vystudoval ČVUT a univerzitu ve Warwicku.
  • Od roku 2007 pracuje v IBM, nejprve jako výkonný IT architekt pro projekty vývoje chatbotů a robotických systémů, nyní jako technický ředitel.
  • Na starosti má technické týmy na trhu střední a východní Evropy: od vývojářů dostává softwarová a hardwarová řešení, která přizpůsobuje potřebám zdejších zákazníků.
  • Mezi ně patří banky, státní správa, energetické společnosti, e-shopy i armáda a policejní složky.

Čeho jsou tedy schopny kvantové počítače? A jaký je rozdíl mezi simulátory, které české univerzity používaly doteď, a reálným přístupem ke kvantové technologii?
Kvantové počítače používáme například k hledání nových chemických látek nebo nových léků, jsou velmi dobré k hledání optimálních minim či maxim.

Prací s nimi posouváme celou oblast výzkumu, simulátory jsou totiž kvůli své nepřesnosti používány spíše k výuce než k samotným inovacím. Dobře se s nimi hledají také prvočísla.

Ta se používají v kryptografii. Pomáhají kvantové počítače i při šifrování?
Ano, kryptografické algoritmy jsou postavené na násobení velkých prvočísel. S dnešními počítači nejsme schopni běžné šifry rozklíčovat. Je dokázáno, že k nalezení klíčů a prvočísel běžné šifry potřebuje obyčejný počítač deset tisíc let. Dostatečně výkonný kvantový počítač ji rozluští za hodinu.

Nejde ale jen o šifrování. Pokud budeme mít dostatečné množství studentů používající reálný kvantový počítač, můžeme zde v rámci aplikovaného výzkumu vybudovat centra pro chemický či farmaceutický průmysl.

Kdo další v Evropě pracuje s kvantovou technologií?
Například skupina Erste Group, výzkum a vývoj v oblasti kvanta dělají i lidé z České spořitelny. V rámci metody Monte Carlo (matematická technika, která využívá velkého počtu náhodných čísel, slouží k předpovídání přibližných číselných hodnot budoucích událostí, pozn. red.) testují algoritmy v oblasti finančního sektoru.

ČVUT se připojuje do kvantové sítě. Má urychlit vědu i zabránit kyberhrozbám

Absolutní nula přináší chyby

IBM používala kvantové technologie také při spolupráci se Státní pokladnou Centrem sdílených služeb (SPCSS), kdy poskytovatele státních datacenter připravovala na potenciální kyberútoky. Jak obstáli?
Kvantové počítače budou brzy dostatečně výkonné na to, aby dokázaly prolomit některé z nejpoužívanějších bezpečnostních protokolů. Je proto na čase připravit se na éru kvantové výpočetní techniky včetně rizik, která přináší. S tím souvisí také konzultační činnost, pomocí dotazníků a dalších technik jsme státnímu podniku připravili analýzu a doporučení.

Vůbec nevíme, jak daleko jsou v oblasti kvantové technologie jiné země, jako je například Čína, Rusko, evropské země. Musíme ale předpokládat, že jsou s vývojem mnohem dál než my.

Kvantové počítače mají svou Achillovu patu. Kvantové stavy qubitů jsou neuvěřitelně křehké, i to nejmenší narušení z vnějšího prostředí může narušit jejich stavy, a tím také informace, které nesou. Proto jsou kvantové počítače velmi náchylné k chybám.

Můžete porovnat kvantové technologie a umělou inteligenci (AI)? Na konferenci jste přirovnávali kvanta k zavedení elektřiny.
AI je tu s námi dlouho, vlny zájmu přicházely a odcházely, teď se o ní opět hodně mluví vzhledem k používání velkých jazykových modelů, protože nejednou lidé vedou dlouhé dialogy s „robotem“. Kvanta jsou oproti AI stále na začátku.

Jak se vyrábí kvantové počítače? Kde mají zatím limity?
Budu mluvit jen za IBM. Náš počítač je postaven na supravodičích, snažíme se jeho částice zamrazovat téměř na absolutní nule. S tím mohou přicházet i chyby ve výpočtech, částice může překmitnout. Vývoj je ale velmi rychlý, meziročně jsme tisíckrát snížili chybovost.

Nad IT je „mrak“. Budoucnost vidí experti v cloudu nebo neviditelných senzorech

Počítače musí začít „myslet“ jinak

Jak jsou důležité ony částice?
Říká se jim kvantové bity, nebo qubity. Jsou to jednotky kvantové informace odvozené od klasického bitu. Jedná se o jeden ze stěžejních pojmů v oblasti kvantových počítačů. Když v rámci návrhu čipu přidáte jeden qubit, zdvojnásobíte jeho výkon.

Jen pro představu, jak jsme se zatím posunuli, v roce 2016 jsme měli počítač o pěti qubitech, dnes jich máme tisíc. Stavíme tak na hlavu Moorův zákon o dvojnásobku (V roce 1965 stanovil Gordon Moore v časopisu Electronics Magazine dnes již proslulý Moorův zákon, který tehdy zněl takto: „Počet tranzistorů, které mohou být umístěny na integrovaný obvod jako je procesor, se při zachování stejné ceny zhruba každých 18 měsíců zdvojnásobí,“ pozn. red.). Nevěnovat se této technologii i přes aktuální omezující podmínky by nebylo dobře.

Jaké jsou ty omezující podmínky?
Aktuálně je to především chybovost počítače. Čím složitější máme programy, tím je větší pravděpodobnost, že výpočet bude trvat příliš dlouho a v procesoru dojde k chybám kvůli nestálosti prostředí blízkého absolutní nule. Na odstranění těchto problémů se intenzivně pracuje.

Stále také myslíme binárně, počítače jsou posledních padesát let ve dvojkové soustavě. Kvantová technologie je ale jiná, i proto o ní musíme přemýšlet jinak a zapojovat do kvantového ekosystému jak univerzity, tak i stát.

Můžou kvantové technologie přinést i nové obory a nová pracovní místa? Vidím je hlavně ve výpočetní technice. Už nyní díky ní hledáme nové léky, studenti v rámci výzkumu hledají nové materiály. S kvantovým počítačem je mnohem jednodušší simulovat přírodní jevy.

V bankovnictví zase budeme schopni pomoci se zachytáváním kyberpodvodů, které stále narůstají. Kvantová technika se může propsat do všech oborů.

Kolik je na světě kvantových počítačů a kolik se toho na nich spočítá?
Celkem je nabízí jednotky firem, bavíme se o stovkách až tisících kvantových serverů různé výkonnosti. Některé ještě nedokážou vykonávat komplexní výpočty. V IBM denně vypočítáme přibližně pět miliard programů.

Jak fungují kvantové počítače

Kvantové počítače mají přinést zcela nový přístup k výpočtům a řešení výpočetně...
  • Kvantové počítače využívají pro svou funkci takzvaných qubitů. To jsou jednotky kvantové informace jen velmi vzdáleně podobné klasickému výpočetnímu bitu.
  • Rozdílů od obyčejného bitu nalezneme u qubitu mnoho, klíčovou odlišností je pak stav, ve kterém se může qubit nacházet. Zatímco klasický bit může být ve stavu 0, nebo ve stavu 1 – a podobá se tak třeba spínači světla s polohou zapnuto a vypnuto – qubit toho dokáže více.
  • Kromě stavů 0 a 1 dokáže být také v superpozici obou – lidově řečeno „někde mezi“. Není to ale prostý třetí stav (0,1 a 2), ale spíše úroveň pravděpodobnosti obou stavů.
  • Právě tato vlastnost je pro fungování kvantových počítačů stěžejní – umožňuje například přirozenou paralelizaci procesů. Zároveň je také důvodem, proč mají kvantové počítače několik technických omezení – jako například nemožnost dalšího ladění kódu po prvotním zadání algoritmu.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...