Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Roušky se rozkládají dekády, čeští vědci přišli s alternativou

  18:20
Koronavirová pandemie ve světě markantně zvedla používání roušek a dalších ochranných pomůcek, které s sebou nesou obrovské ekologické zatížení. Jednorázové ústenky či respirátory jsou vyrobené převážně z plastu, ale vědci z liberecké technické univerzity přišli s rozložitelnou rouškou z kyseliny polymléčné. Materiál se dá využít i na obaly potravin.
Vědci z fakulty textilní Jiří Chvojka (vlevo) a fakulty strojní Petr Louda s...

Vědci z fakulty textilní Jiří Chvojka (vlevo) a fakulty strojní Petr Louda s novým materiálem z kyseliny polymléčné. | foto: Technická univerzita v Liberci

Podle odhadů, které jsou ze září loňského roku od Environmental Science and Technology journal, se měsíčně používalo po celém světě na skoro 130 miliard ústenek a 65 miliard rukavic. Jejich rozklad přitom v přírodě trvá velmi dlouho, i když se to u takto specifické skupiny přesně říct nedá. Odhaduje se to podle použitých materiálů.

Ochranné pomůcky mají jako jeden z hlavních výrobních materiálů polypropylen. Jeden z nejběžnějších plastů. Plastové materiály se ale v přírodě nerozkládají na nezávadné chemické sloučeniny, ale rozpadají se pouze na menší částečky – mikroplasty.

„Ty mohou dále kontaminovat půdu, vodu, vzduch nebo potraviny a dostávat se do lidského těla,“ vysvětlil mluvčí organizace Arnika Jiří Kaňa. O dopadech mikroplastů se to ale ví jen velmi málo.

Zbytky pandemie i za desítky let, tak dlouho se rozkládají odhozené roušky

Jednorázová ústenka a plášť se tak může rozkládat desítky let, gumové rukavice 50 až 80 let, plastové obaly z dezinfekcí a podobných prostředků až 70 a více let. Při jejich počtech jde o obrovskou ekologickou zátěž. Vědci z Fakulty strojní a Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci vyvinuli materiál, který se v přírodě rozloží rychleji.

Základem je kyselina mléčná, která se v lidském těle tvoří po námaze a organismus je schopný ji odbourat, stejně tak příroda. „Takovou roušku můžete průmyslově kompostovat,“ říká vedoucí katedry materiálu Fakulty strojní Technické univerzity v Liberci Petr Louda.

Kyselina polymléčná a škrob

Snadněji rozložitelné materiály se dostávají do podvědomí veřejnosti i samotných výrobců stále častěji. Vědci z liberecké univerzity šli pro inspiraci do nemocnice. V medicíně se takzvané biodegradabilní materiály používají například pro výrobu chirurgických nití. 

S respirátory i testy opadly ideály. Jak jsme rezignovali na spotřebu plastů

Na vývoji pracovali na Technické univerzitě v Liberci zhruba čtyři roky. Materiálem se dají nahradit i PET lahve a další obaly, kde by mohlo být využití daleko širší. 

„Dávat například pivo do PET lahve je barbarství, protože dochází ke kontaminaci mezi pivem a ropným produktem. Kdežto v případě biopolymerů, které jsou z přírodního zdroje, má taková kontaminace výrazně menší dopad na nápoj, který se v PET láhvi nachází,“ vysvětluje Petr Louda. 

Podle něj by se tím snížila akorát skladovací doba výrobků. Ze současných zhruba dvou let na dobu kolem šesti měsíců. Využít by se materiál dal i na další potraviny, ideálně například mléčné výrobky.

„V případě recyklace kelímků od jogurtů a podobných obalů je třeba je umýt, aby nebyl recyklát kontaminovaný. Těmto biodegradabilním materiálům zbytky potravin pomáhají. K rychlejšímu rozkladu je potřeba působení mikroorganismů, vlhkosti a hlavně tepla,“ vysvětluje Petr Louda. 

Hlavně teplo a mikroorganismy

Pro co nejrychlejší rozklad je potřeba aspoň 60 stupňů Celsia. Pokud by někdo odhodil takovou roušku či obal do přírody, i tam by se mohla rozkládat několik desítek let. Problematické by to také mohlo být v oceánech, kde je teplota nízká. Při vyplavení na horký písek už by se ale proces urychlil. Stejně tak by tomu bylo s tříděním podobných materiálů do svážených hnědých popelnic na bioodpad.

Jedním z negativ je, že je pro výrobu potřeba škrob, který se získává třeba z kukuřice. Místo toho, abychom zemědělskou plodinu snědli, ji tak použijeme k technické výrobě. Na ní není potřeba stavět nové závody a linky, dají se využít stávající, jen je třeba upravit postup. Výroba roušky či láhve z kyseliny polymléčné je také zatím asi dvakrát dražší než rouška z polypropylenu a láhev z PET. Podle Jiřího Chvojky je to ale otázka trhu. 

Zákaz plastů je nesmysl. Náhražky můžou být i větší zátěž, říká vědkyně

„Pokud bude po biologicky odbouratelných materiálech větší poptávka, budou se i více vyrábět, a jejich cena tím klesne,“ doplňuje. V letech 2020 a 2021 výrazně stoupla produkce roušek a respirátorů. Tlak na výrobu z kompostovatelných materiálů by tak měl postupně růst. 

„Těsně před tím, než přišla pandemie, se svět začal znepokojovat obřími ostrovy plastů v oceánech a Unie zakázala používat plastová brčka. V rouškách a respirátorech je přitom plastu mnohem více a vyrábí se jich od roku 2020 násobné množství. Česká věda nyní nabízí alternativu,“ uzavírá  Louda.

Vrstvení nanomateriálu

Kyselinu polymléčnou, což je z chemického hlediska delší řetězec kyseliny mléčné, zpracovávají odborníci z fakulty textilní elektrostatickým zvlákňováním na výchozí materiál – nanotextilii.

„Nyní nanomateriál vrstvíme na sebe tak, aby rouška účinně filtrovala a zároveň aby se v ní dalo pohodlně dýchat,“ upřesňuje fázi vývoje Jiří Chvojka, vedoucí katedry netkaných textilií a nanovlákenných materiálů fakulty textilní. Z kyseliny polymléčné lze přitom vyrobit i gumičky k rouškám, čímž se redukuje další použití plastu.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Petr Pavel přijel na návštěvu Pardubického kraje

  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Popřála dobrou noc a uškrtila se. Dívka v Německu zemřela při tiktokové výzvě

24. května 2024  12:13

Třináctileté dívce se v Německu stala osudnou výzva „Blackout Challenge“ na platformě TikTok. Její...

Poslanci kývli na novelu, která uloží povinnou zkoušku vedoucím úředníkům

24. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:08

Přímý přenos Poslanci schválili novelu zákona o úřednících územních samosprávných celků, podle níž vedoucí úřadů...

KOMENTÁŘ: Jde o ekonomiku, hlupáku, září Bidenovi v hlavě

24. května 2024

Premium V každých volbách platí základní poučka, kterou kdysi od svého týmu v kampani slyšel Bill Clinton:...

Ministerstvo chce změnit barvy sanitek. Záchranáři se bojí o červený pruh

24. května 2024  11:58

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) připravuje změnu vyhlášky, která mimo jiné určuje barevnost...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...