Roman Prymula

Roman Prymula | foto: Dan MaternaMAFRA

Podíl z firmy, vysvětlil Prymula svůj milion. Výsluhu má i jako plukovník

  • 190
Šéf resortu zdravotnictví zveřejnil svůj majetkový příjem. V něm byla uvedena i částka jeden milion českých korun jako „jiný peněžitý příjem“. Roman Prymula vysvětlil, že se jednalo o odprodej podílového listu ve společnosti Solek.

„V daňovém přiznání je jasně uvedeno v poznámce, že se jedná o odprodej podílového listu společnosti Solek, který jsem rok před tím koupil s pětiprocentním výnosem a pak jsem ho opět odprodal,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Firma Solek se zabývá investováním do obnovitelných zdrojů. Původem česká společnost funguje od roku 2010 a má zastoupení i v Chile, Rumunsku a na Kypru.

V majetkovém přiznání Prymula rovněž uvádí, že měl za minulý rok příjmy také jako zástupce přednosty Ústavu sociálního lékařství úvazek na Lékařské fakultě UK v Hradci Králové a dále za místo v dozorčí radě Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra. Jako plukovníkovi ve výslužbě mu náleží také vojenská výsluha.

Není to poprvé, co se média pídí po Prymulových příjmech v souvislosti s úředními funkcemi. V roce 2016 kvůli spojení s farmaceutickým průmyslem opustil místo ředitele hradecké nemocnice. Tehdy nepřiznal svoje působení ve firmě Biovemed vlastněné jeho dcerou. Tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček ho odvolal s odůvodněním, že jde o střet zájmů.

Už v roce 2012 se Prymulovo jméno objevilo v souvislosti s analýzou, v níž se právníci z Ligy lidských práv tvrdě pustili do českého systému očkování umožňujícího podle nich, aby rozhodovali lidé, kteří mají vazby na farmaceutické společnosti. Prymulu tehdy obvinili z toho, že od výrobců vakcín pobírá odměny, provádí pro ně výzkum a působí jako jejich poradce. Epidemiolog se ale proti těmto informacím ohradil (více o analýze čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video