Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pražská restaurace vykázala hosty, provolávali slávu Putinovi. Přišly urážky

  18:28
Vegetariánská restaurace Vegtral na pražské Letné řešila v sobotu incident s hosty, kteří provolávali slávu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Majitelka restaurace je vykázala a na místě zasahovala policie. Následně se však na podnik snesla smršť urážek na sociálních sítích, kde kolují i videa. Vykázaní hosté mluví o nacistickém a diskriminačním přístupu.

Vegetariánská restaurace Vegtral na Letné | foto: Facebook restaurace Vegtral

V sobotu se v restauraci Vegtral na pražské Letné sešli hosté s proruskými názory. Někteří měli svatojiřskou stužku, jiní fotku Putina. „V sobotu byla demonstrace u ruské ambasády. Po ní přišli, víceméně náhodně, a sedli si na zahrádku. Když jim obsluha přinesla pití, měli nevhodné poznámky,“ popsala situaci majitelka podniku Klára Aurell.

Vysvětlila, že ji kontaktovala právě ukrajinská servírka, která v restauraci pracuje, a hosty už nechtěla dál obsluhovat. „Zavolala jsem státní policii a jela jsem tam. Na místo jsem přijela chvilku před policií,“ sdělila redakci iDNES.cz Aurell. Do toho však zavolali policii i hosté, na něž si servírka stěžovala.

Situace pak byla poměrně nepřehledná, jak dokazují videa, která kolují po sociálních sítích. Na videích už je přítomná i policie. Lidé na sebe pokřikují a někteří se navzájem obviňují.

„Dovolila jsem si je v sobotu vyhodit z Vegtralu, protože tam rušili hosty a personál provoláváním slávy ruskému vůdci,“ uvedla majitelka už v pondělí dopoledne na facebookovém účtu restaurace.

Zároveň se omluvila všem, kteří si chtějí přečíst menu a u toho „jsou nuceni sledovat spamovou smršť milých lidiček z aliance národních sil a jejich příznivců“. Nedlouho po incidentu se totiž pod příspěvky restaurace začaly objevovat kritické i podporující komentáře.

„Hodláme vás podporovat ze všech sil. Znám vás roky a ti hajzlové tam fakt neměli co dělat,“ napsala jedna z uživatelek do komentářů. Podobně se vyjádřila na Twitteru i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. „Dobře Vy! Ze své hospody máte právo vyhodit, koho jen chcete,“ napsala Drábová.

Vykázaní hosté však mají jiný názor. „Samozřejmě se násilím nebudeme dožadovat obsloužení. Ale máme odlišný názor, jiný než mainstreamový, než naše vláda. A bylo nám řečeno, že nedostaneme nic a máme vypadnout. Z toho je potřeba udělat závěr. Nelíbí se nám tento nacistický a diskriminační přístup,“ říká jeden z nich na videu. „Přeci je svoboda slova,“ tvrdí žena na dalším videu.

„Nacistická restaurace s Banderovskýma prolhanýma kur*ama. Kdo ji navštíví, podporuje fašismus,“ napsal pro změnu jeden z uživatelů Facebooku pod příspěvek restaurace Vegtral.

Aurell toto chování v rozhovoru označila za „mediální lynč s nechutnými komentáři“. Dle jejích slov se kromě nevhodného chování hostů nic hrozného nestalo. „Bylo to ale absolutně nemístné vůči naší ukrajinské servírce, která má na Ukrajině rodinu. Kdyby nevytahovali Putina, tak si jich ani nevšimneme. Ale dávali dost výrazně najevo, že jsou proruští,“ doplnila k incidentu majitelka restaurace.

V Kyjevě se nic neděje, tvrdila žákům učitelka, podle žalobce popírala genocidu

Policie na místě počkala, až hosté zaplatí a odejdou. U podobného incidentu však v této restauraci ještě nezasahovala. „Volala jsem jen proto, že jsem chtěla pomoct tyto lidi vyhodit. A to se stalo. Jsem zvyklá na fanoušky Sparty, ale na ty hvízdnu, a je klid. Ale s těmihle lidmi se nedá bavit,“ doplnila majitelka.

Redakce iDNES.cz kontaktovala i policii. Na její vyjádření prozatím čeká. Podle právničky a zakladatelky organizace In-iustitia Kláry Kalibové však majitelka podniku zvolila v danou chvíli nejlepší možné řešení.

„Záleží, co hosté přesně řekli. V situaci, kdy někdo někde páchá trestný čin nebo přestupek, tak má každý právo obrátit se na policii. Vykazování samotné pak řeší policie, která zajišťuje i pořádek ve veřejném podniku. Řešení, že hostinský v takovém případě zavolá policii a požádá ji o podporu je v takové situaci ale ideální,“ odpověděla Kalibová na dotaz redakce. Je ale podle ní záhodno se bránit. „Jinak se vyklízí veřejný prostor. Ti lidé jsou přesvědčení, že se takhle chovat mohou,“ dodala právnička.

Podle ústavního právníka Jana Kudrny je dokonce i možné hosta nevpustit předem. „Ústavní soud to připuští. Například pokud hostinský podmíní vstup do svého podniku podepsáním nějaké petice,“ uvedl.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...