Vegetariánská restaurace Vegtral na Letné

Vegetariánská restaurace Vegtral na Letné | foto: Facebook restaurace Vegtral

Pražská restaurace vykázala hosty, provolávali slávu Putinovi. Přišly urážky

  • 497
Vegetariánská restaurace Vegtral na pražské Letné řešila v sobotu incident s hosty, kteří provolávali slávu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Majitelka restaurace je vykázala a na místě zasahovala policie. Následně se však na podnik snesla smršť urážek na sociálních sítích, kde kolují i videa. Vykázaní hosté mluví o nacistickém a diskriminačním přístupu.

V sobotu se v restauraci Vegtral na pražské Letné sešli hosté s proruskými názory. Někteří měli svatojiřskou stužku, jiní fotku Putina. „V sobotu byla demonstrace u ruské ambasády. Po ní přišli, víceméně náhodně, a sedli si na zahrádku. Když jim obsluha přinesla pití, měli nevhodné poznámky,“ popsala situaci majitelka podniku Klára Aurell.

Vysvětlila, že ji kontaktovala právě ukrajinská servírka, která v restauraci pracuje, a hosty už nechtěla dál obsluhovat. „Zavolala jsem státní policii a jela jsem tam. Na místo jsem přijela chvilku před policií,“ sdělila redakci iDNES.cz Aurell. Do toho však zavolali policii i hosté, na něž si servírka stěžovala.

Situace pak byla poměrně nepřehledná, jak dokazují videa, která kolují po sociálních sítích. Na videích už je přítomná i policie. Lidé na sebe pokřikují a někteří se navzájem obviňují.

„Dovolila jsem si je v sobotu vyhodit z Vegtralu, protože tam rušili hosty a personál provoláváním slávy ruskému vůdci,“ uvedla majitelka už v pondělí dopoledne na facebookovém účtu restaurace.

Zároveň se omluvila všem, kteří si chtějí přečíst menu a u toho „jsou nuceni sledovat spamovou smršť milých lidiček z aliance národních sil a jejich příznivců“. Nedlouho po incidentu se totiž pod příspěvky restaurace začaly objevovat kritické i podporující komentáře.

„Hodláme vás podporovat ze všech sil. Znám vás roky a ti hajzlové tam fakt neměli co dělat,“ napsala jedna z uživatelek do komentářů. Podobně se vyjádřila na Twitteru i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. „Dobře Vy! Ze své hospody máte právo vyhodit, koho jen chcete,“ napsala Drábová.

Vykázaní hosté však mají jiný názor. „Samozřejmě se násilím nebudeme dožadovat obsloužení. Ale máme odlišný názor, jiný než mainstreamový, než naše vláda. A bylo nám řečeno, že nedostaneme nic a máme vypadnout. Z toho je potřeba udělat závěr. Nelíbí se nám tento nacistický a diskriminační přístup,“ říká jeden z nich na videu. „Přeci je svoboda slova,“ tvrdí žena na dalším videu.

„Nacistická restaurace s Banderovskýma prolhanýma kur*ama. Kdo ji navštíví, podporuje fašismus,“ napsal pro změnu jeden z uživatelů Facebooku pod příspěvek restaurace Vegtral.

Aurell toto chování v rozhovoru označila za „mediální lynč s nechutnými komentáři“. Dle jejích slov se kromě nevhodného chování hostů nic hrozného nestalo. „Bylo to ale absolutně nemístné vůči naší ukrajinské servírce, která má na Ukrajině rodinu. Kdyby nevytahovali Putina, tak si jich ani nevšimneme. Ale dávali dost výrazně najevo, že jsou proruští,“ doplnila k incidentu majitelka restaurace.

V Kyjevě se nic neděje, tvrdila žákům učitelka, podle žalobce popírala genocidu

Policie na místě počkala, až hosté zaplatí a odejdou. U podobného incidentu však v této restauraci ještě nezasahovala. „Volala jsem jen proto, že jsem chtěla pomoct tyto lidi vyhodit. A to se stalo. Jsem zvyklá na fanoušky Sparty, ale na ty hvízdnu, a je klid. Ale s těmihle lidmi se nedá bavit,“ doplnila majitelka.

Redakce iDNES.cz kontaktovala i policii. Na její vyjádření prozatím čeká. Podle právničky a zakladatelky organizace In-iustitia Kláry Kalibové však majitelka podniku zvolila v danou chvíli nejlepší možné řešení.

„Záleží, co hosté přesně řekli. V situaci, kdy někdo někde páchá trestný čin nebo přestupek, tak má každý právo obrátit se na policii. Vykazování samotné pak řeší policie, která zajišťuje i pořádek ve veřejném podniku. Řešení, že hostinský v takovém případě zavolá policii a požádá ji o podporu je v takové situaci ale ideální,“ odpověděla Kalibová na dotaz redakce. Je ale podle ní záhodno se bránit. „Jinak se vyklízí veřejný prostor. Ti lidé jsou přesvědčení, že se takhle chovat mohou,“ dodala právnička.

Podle ústavního právníka Jana Kudrny je dokonce i možné hosta nevpustit předem. „Ústavní soud to připuští. Například pokud hostinský podmíní vstup do svého podniku podepsáním nějaké petice,“ uvedl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video