- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Poslední večeře... :) Bude iDNES publikovat i seriál "Poslední večeře" o těch, co nepřežili pandemii? Dnes třeba o posledních stravovacích návycích těch, co se udusili na JIP a za pár týdnů by mohli přidat i těch pár lidí, co se udusí na chodbách, na ulici nebo ve vlastní posteli. K tomu třeba přihodit, co měli k poslední večeři ti, co nepřežili nehody, infarkty, záněty slepého střeva,..., když už na ně nezbyla sanitka nebo nezbyl, kdo by je ošetřil. A v nepříliš vzdálené budoucnosti by mohlo iDNES otevřít i téma posledních předletových večeří lékařů a sester, kteří se rozhodli raději emigrovat, než zůstat v zemi, kterou nechá v klidu dvojnásobný nárůst úmrtí a kolabující zdravotnictví, ale bouří se kvůli vylitému půlitru a vyfabulovanému ohrožení osobní svobody (aniž rozhořčený dav tuší, co ten pojem vlastně znamená). Mohlo by se to jmenovat třeba - Poslední večeře: Přinášíme příbehy lidí, které virus (a lidská blbost) donutila zemřít.
Tak pán kerý od IT uteče dělat hospodu je podle mě nesvéprávný.
Ja jsem ale totez. Jenze jsem IT nepovesil na hrebik a muzu svou hospudku dotovat. Nedosahl jsem na zadnou pomoc, takze si tahnu vse sam. Jedina uleva je, ze nam majitel vysel vstric a vzhledem k otocce o 180°a uplne zmene kvality provozu nam prezatim odpustil najem. Hospodu jsem otevrel v pulce dubna a prozatim tam zahucelo mega. Uvidime jak to bude dal.
Nezájem, bojujeme válku, nějaký lidi a jejich problémy, co nás to zajímá, zemřelo o 1% víc lidí než normálně, genocida!!
No, ono je to vlastně o cca 15% za celý rok (oproti průměru posledních 5-ti let). A ten nárůst je hlavně zásluhou posledních týdnů roku 2020, kdy počet zemřelých převýšil průměr zhruba dvojnásobně, tedy 100% nárůst úmrtí...a uvízlou kostí v krku to nejspíš nebylo.
Tady to číst je fakt kolikrát na palici. Tak jen lehká ukázka základní matematiky z podnikání se zaměstnanci -
Vzorová "malá restaurace" která má kmenové zaměstnance a platí poctivě odvody a daně - vememe 2 číšníci, 2 kuchaři, dvě posily do kuchyně (mytí nádobí, přílohy etc). Jedna uklízečka.
Číšníci a kuchaři (4)- 32k hrubého - to je za 2020 rok v nákladech 42 816 Kč. krát 4lidi - 171 200,- Kč. Pomocná síla (2) - 22k hrubého tj. 29 436 Kč x 2 = 58.872,- Uklízečka dejme tomu s odvody 18k.
to jsou všechno lidi které musíte platit a pokud je chcete pustit, platíte násobky na odstupném! V součtu - 248.000,- měsíčně jen na zaměstnance a odvody! Připočtěte si leasing auta, jelikož nakupovat nějak musíte - 15k, zálohy energie (10k), plyn (5k), voda (3k). Nájem, pokud je, - 30k.
No a jste přes 300k měsíčně ve ztrátě jen na nákladech. A na okénku to fakt nevyděláte.
Kde máte peníze na vlastní život, energie, pojištění, děti, leasing, jídlo, oblečení, údržbu, soukromý nájem,internet, telefon...? No a co odvody za sama sebe? Nezaplatíte odvody, stát vám nic nedá! A když už, tak o tři měsíce později! Takže jste 900k v mínusu a modlíte se abyste vůbec něco dostali. Hezká situace že? A co teprve když máte na směně dva kuchaře, dva čísníky. To vám pak roste geomeetricky.
Takže než zase někdo z vás vypustí kecy o rezervách a škudlících podnikatelích co nechtějí pustit peníze, tak radši napočítejte do 10, zamyslete se sami nad sebou jestli na ten svět nekoukáte trochu jednoduše.
Gratuluji, konecne nekdo se znalosti matematiky. Ne jako drtiva vetsina zde plivajicich na ty strasny vydriduchy zivnostniky.
Skončí až 15 procent hospod??? Běžně končívá 20-25%, takže to asi nebude správný odhad.
ono to bude spis mysleno tech klasickych 20% a k tomu dalsich 15%. Navic vzdy hospudky zanikaly a jine vznikaly. Ted by do tohoto oboru sel jenom blazen.
Takze jsme se docetli co : 1 restaurace kde jsi za jidlo s rodinou utratil mesicni splatku hypoteky a pan majitel 19 let rejzoval a 1 rok nema rezervu ..2 kluci co maji srdicko vizi ale ne penize -to me opravdu zcela vazne mrzi ..tohle musi nastvat ..tomu rozumim..3 penzion o kterem jiz byla rec .s cedulemi kde si host nesmel pod pohruzkou pokuty ani otevrit svoji vlastni konzervu ..Takze az na ty kluky vlastne zadna skoda ..Co se tyce zamestnancu tech mi je lito -ono mit sefa co 20 let jen bere ale nechce potom davat je napovazenou .a hlavne proc neni u Koisi napsan cely pribeh ..majitel neprodlouzil smlouvu takze od jara by se stejne musel vystehovat ..takto to probehlo pred nedavnem tiskem..jestli se nepletu..
Jste na dávkách od školy, viďte? To je fakt ubohý komentář.
Me by zajímalo proc zrovna hospody a restaurace musí být zavřené? Občas jedu ČD, je to tam hlava na hlavě, jist a pít tam můžete bez roušky. Tak já už to nechápu? A na co vlastně restaurateri platí sociální pojištění za zaměstnance když teď jaksi stát odmítá plnění?
Ještě tak tušit, proč se vlastně sociální platí, co?
Ono těchto článků bude přibývat ještě více . Okurková sezóna tomu jistě pomůže.
V clanku tak nejak chyb, ze zavrel protoze se nedohodl na dalsim pronajmu...
"„Navozili jsme pivo, víno, u dodavatelů jsme si objednali ryby. Pak jsme to mohli všechno vyhodit. Vyhazoval pivo i víno? Ale no tak. Otázka zní, proč neprodal ryby, tak jako ostatní...
a komu by je jako prodal? jiné zavřené hospodě?