Bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath přichází ke krajskému soudu v...

Bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath přichází ke krajskému soudu v Praze, který začal projednávat takzvanou druhou větev Rathovy korupční kauzy. V případu je obžalováno devět lidí a osm společností z uplácení a manipulací při zadávání veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic. (15. ledna 2019) | foto: ČTK

Rath mluvil u soudu třetí den. Přišlo i na miliony od Kottových

  • 22
Třetí den pokračovala výpověď bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha ve druhé části jeho korupční kauzy u pražského krajského soudu. Rath odpovídal na otázky státního zástupce, který se ho ptal například na miliony od manželů Kottových. Rath během tří dnů hovořil přibližně čtrnáct hodin. Líčení bude pokračovat v úterý.

Dotazy státního zástupce Jiřího Pražáka se týkaly například ovládací smlouvy mezi Krajskou nemocnicí Středočeského kraje a dalšími oblastními nemocnicemi nebo fungování Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy, kterému Rath předsedal.

Žalobce se také ptal na role dalších obžalovaných, bývalé ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Kottové (tehdy Pancové) a jejího manžela Petra Kotta.

Na Pražákův dotaz, zda někdy převzal od Kottových finanční prostředky na financování politické strany, Rath odpověděl, že od nich nikdy nepřevzal peníze, o kterých by věděl, že souvisejí s jakoukoli veřejnou zakázkou. Stejně odpověděl i na dotaz, zda někdy od Kottových převzal peníze v řádu milionů korun.

Obžaloba klade bývalému politikovi za vinu, že si na přelomu let 2011 a 2012 spolu s Kottovými domlouvali úplatky za zmanipulování výběrových řízení na stamilionové veřejné zakázky středočeských nemocnic a záchranné služby.

Chtěli údajně přes 60 milionů korun, dostali však pouze 3,34 milionu, protože je zadržela policie. Spolu s trojicí čelí obžalobě dalších šest lidí, trestní stíhání se týká i osmi firem. Rath i další obžalovaní dlouhodobě popírají vinu.Jejich zástupci by se měli ke slovu dostat v úterý.

Rathovi hrozí v takzvané druhé větvi korupční kauzy až dvanáctileté vězení. V předchozích dnech hovořil o politických tlacích, které údajně provázejí jeho případ, navrhl vyslechnout například prezidenta Miloše Zemana nebo bývalého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Obžalobu označil za nekonkrétní, podle něj žádné důkazy o ovlivňování zakázek nepředložila.

Rath byl již v první části kauzy nepravomocně odsouzen k trestu 8,5 roku vězení. Manželé Kottovi mají jít za mříže na 7,5 roku. Případ je nyní na Vrchním soudu v Praze, odvolací jednání však zatím nařízeno nebylo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video