V Suchdole má pražský silniční okruh překonat Vltavu dvoupatrovým mostem.

V Suchdole má pražský silniční okruh překonat Vltavu dvoupatrovým mostem. | foto: Vizualizace www.okruhprahy.cz

Rath: Pražský obchvat ať nevede Prahou, nebo si postavíme vlastní

  • 325
Starosty středočeských obcí ležících na sever od hlavního města pobouřil výrok novopečeného hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha (ČSSD) o trase dálničního obchvatu Prahy. Rath totiž podpořil výstavbu severní části okružní dálnice v trase, která je od metropole více vzdálena.

Dosud však vedení kraje v čele s bývalým hejtmanem Petrem Bendlem (ODS) dávalo přednost jiné trase. Té, jež vede od ruzyňského letiště přes pražskou čtvrť Suchdol do Březiněvsi. V tom byl zajedno s magistrátem hlavního města, ministerstvem dopravy i se starosty blízkých středočeských obcí.

Silnice jsou ucpané

"Není úplně ideální, aby okruh vedl jinudy než přes Suchdol," odmítá Rathovy návrhy starosta Vodochod v okrese Praha-východ Vladimír Palák, který stojí v čele Svazku obcí Dolní Povltaví. Ten sdružuje na deset obcí, jichž se výstavba dálnice přímo dotýká.

"O dálničním okruhu na severu Prahy se mluví už od poloviny osmdesátých let. Není možné dále čekat. Jakékoli zdržení rezolutně odmítáme. Vždyť je to už čtvrt století," stěžuje si Palák. Poukazuje na katastrofální dopravní situaci ve vesnicích okolo Prahy, kterými dnes auta metropoli objíždějí.
 
Okresní silnice nápor dopravy nezvládají a celý den jsou prakticky beznadějně ucpané. "Pokud by se začalo znovu řešit, kudy okruh vést, zbrzdilo by to jeho výstavbu o mnoho let. To si nedovedu představit," varuje Vladimír Palák, jenž poukazuje na zdlouhavý proces při schvalování nových územních plánů.

Stavba se stále odkládá

"Některé obce mohou změnit svůj územní plán až v roce 2015. To je za sedm let," obává se.

Proti schválené trase dálnice přes Suchdol se dosud stavěla suchdolská radnice, několik občanských sdružení a příliš se nezamlouvala ani ministerstvu životního prostředí. Odpůrci by tisíce aut a kamionů raději viděli u středočeských obcí Velké Přílepy, Řež a Klecany.

Tady si ji dokáže představit i hejtman David Rath. "Do budoucna si dovedu představit, že hlavní město si postaví suchdolskou variantu a kraj severní," navrhuje Rath.

Dosavadní politika středočeského krajského úřadu byla taková, aby vedla dálnice pokud možno na území metropole a život Středočechů příliš neovlivňovala.

Okruh měl být podle posledních plánů hotov v roce 2011, ale stavba se neustále odkládá.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video