David Rath by mohl mít za své výroky problémy s imunitním výborem.

David Rath by mohl mít za své výroky problémy s imunitním výborem. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Rath nařkl Julínka, že bere úplatky od farmaceutů

  • 344
"Ministři" zdravotnictví si opět jdou po krku. Ten stínový, David Rath z ČSSD, nařkl ve Sněmovně úřadujícího šéfa resortu Tomáše Julínka (ODS), že bere úplatky od farmaceutických firem.

Rath to řekl při jednání o svém návrhu, který má zabránit případné privatizaci fakultních nemocnic. Julínek si nařčení vysloužil tím, že Ratha vyzval, aby zveřejnil své zisky z podnikání ve zdravotnictví. Poslanec je spolumajitelem zdravotnického zařízení.

"Vy jste normální korupčník. Dostáváte úplatky od farmaceutických firem," řekl Rath Julínkovi. ODS pak označil za totalitní stranu, která se snaží zastrašovat opozici.

Podle šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře se občanští demokraté obrátí na sněmovní mandátový a imunitní výbor s návrhem, aby s Rathem zahájil disciplinární řízení. Výbor by mohl poslanci nařídit, aby se omluvil. Mohl by mu dát ale i pokutu do výše poslaneckého platu.

Tluchoř uvedl, že Rath podobné "urážlivé výroky" pronáší na půdě Sněmovny proto, že počítá se svou imunitou.

Sněmovna přerušila schůzi
Rath chystaný převod fakultních nemocnic na akciové společnosti dlouho kritizuje. Navrhuje včlenit do zákona o "velké privatizaci" z počátku devadesátých let zákaz převodu zdravotnických zařízení do soukromých rukou.

Důkazy pro svá tvrzení Rath prý našel ve výročních zprávách sdružení Reforma zdravotnictví. Farmaceutické firmy podle poslance poskytly této organizaci, se kterou jsou Julínek či jeho náměstek Pavel Hroboň spojeni, miliony korun.

Rath neútočil na ministra zdravotnictví kvůli jeho aktivitám ve sdružení poprvé. Už v říjnu minulého roku vyslovil podezření, že by Julínek mohl brát úplatky. - čtěte Výrobci léků dali Julínkovu sdružení přes milion

"Když jsem Ratha požádal, aby zveřejnil své zisky, tak se tak strašně rozčílil, až z něho padaly urážky a hrubá slova," komentoval ministr Rathovy výroky.

Ministr zároveň opět zdůraznil, že vláda privatizaci fakultních nemocnic nechystá. Měly by se převést na akciové společnosti a z nich by se pak měly změnit na neziskové univerzitní, dodal Julínek.

Sněmovna po ostré slovní přestřelce mezi "ministry" zdravotnictví své jednání přerušila. Není jasné, zda se k jednání o Rathově novele stihne vrátit ještě dnes.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video