Ministr vnitra Vít Rakušan. | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Už 3,5 procenta populace tvoří příchozí z Ukrajiny, říká ministr Rakušan

  • 652
V současné době je v Česku podle ministra vnitra Víta Rakušana okolo 300 tisíc lidí, kteří přišli z Ukrajiny poté, co proti ní Rusko rozpoutalo válku. Toto číslo potvrzují i počty zápisů do škol, řekl ministr po jednání ústředního krizového štábu. „Máme 3,5 procenta naší celkové populace, kterou tvoří příchozí z Ukrajiny,“ uvedl Rakušan.

„Ukrajinská diaspora už tady byla velikánská před válkou. Bylo tady nějakých 200 až 250 tisíc lidí, ale dnes ty počty samozřejmě velmi narostly,“ řekl ministr vnitra a staronový šéf vládního hnutí STAN Vít Rakušan na sobotním volebním sněmu v Hradci Králové. Z jeho slov vyplynulo, že v České republice je nyní celkem okolo půl milionu Ukrajinců.

Nepřicházejí sem něco zneužívat

„Odmítejme narativ, že ti lidé sem přicházejí něco zneužívat. Sem přichází 80 procent žen s dětmi,“ řekl ministr vnitra na volebním sněmu STAN. „Drtivá většina utíká proto, že se tady schovávají před válkou,“ zdůraznil.

Ministerstvo vnitra sice po Putinově agresi udělilo uprchlíkům z Ukrajiny již téměř 400 tisíc víz o strpění a později o dočasné ochraně (k datu 24. července přesně 399 11), ale z tohoto počtu podle Rakušana v Česku setrvávají asi tři čtvrtiny. Ostatní buď pokračovali do dalších zemí, nebo se vrátili zpět na Ukrajinu.

„Více než 99 procent příchozích se povedlo ubytovat v kamenných domech, v žádných uprchlických táborech, v žádných kempech, ale kamenných domech, ubytovnách, kde mají hygienické zázemí, postel, teplé jídlo,“ řekl Rakušan.

Kvůli klesajícímu zájmu byl v pondělí naposledy otevřené stanové městečko v pražských Malešicích, hlavní město se ho rozhodlo zakonzervovat. Fungovat bude v Praze nadále stanové městečko v Troji.

Postupně pomoc bude klesat

Rakušan po jednání ústředního krizového štábu řekl, že pomoc státu uprchlíkům bude postupně nižší. „Tenhle přístup v čase je správný. Postupně pomoc českého státu bude klesat. To byla pomoc do začátku. Umožnili jsme prostředí, kde ti lidé jsou schopni sami o sebe pečovat, a rozhodně nikoho z nich nenecháme v nouzi. Ale, že tam pomoc nebude tak veliká jako na začátku, je normální,“ uvedl Rakušan.

Řešení uprchlické krize je i jednou z priorit českého předsednictví v Evropské unii. Rakušan na úrovni ministrů vnitra jedná o tom, aby země měly propojené registrační systémy a zamezilo se tak dvojí registraci uprchlíků před Putinovou válkou ve více zemích naráz.

27. června 2022


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video