Zlí, kteří na nás míří a kteří o nás už stejně vědí, by si nás mohli všimnout!

Zlí, kteří na nás míří a kteří o nás už stejně vědí, by si nás mohli všimnout! | foto: David Votruba, iDNES.cz

Radary v Předposralistánu

  • 1163
Americká vláda chce postavit radar protiraketového systému ve vojenském újezdu Jince na Příbramsku. Po dlouhé době náznaků a očekávání konečně jasné slovo a navíc i příležitost.

Jako o příležitosti, pokud vím, nikdo zatím o radaru nepsal. Přesto je radar, respektive - jeho umístění na našem území - možnost, jak nějak relevantně stvrdit a deklarovat skutečnost, že Česká republika nechce být pouze konzumentem bezpečnostních výhod.

Naše začlenění do NATO a kvalitní vztahy s USA jsou totiž obrovskou pojistkou do budoucnosti, která dala Česku takovou míru mezinárodní jistoty a bezpečí, jakou nikdy nemělo. Zatím jsme se však - bez ohledu na naše vojenské mise v zahraničí, které jsou sice užitečné, ale svým rozsahem přece jenom limitované - především těšili výhodám. Nic moc jsme za ně nenabízeli a neposkytovali.

Proto je opravdu tristní, že nyní, když máme šanci umístěním radaru zaujmout významnější a aktivnější roli ve vojenském systému zajišťujícím bezpečnost euroatlantického civilizačního okruhu včetně naší země, převládají hlasy negativistů a strašpytlů.

"Jistě existuje řada pozitiv pro některé politiky a vysoké státní úředníky, kteří si na "kartu" radaru vsadili. Pro nás ostatní nic pozitivního nevidím," řekla v rozhovoru pro iDNES.cz koordinátorka iniciativy Ne základnám Ivona Novomestská.

Pro paní Novomestskou zřejmě není hodnotou, že je naživu a zůstane naživu i poté, co TO ajatoláhové odpálí. U mladé zanícené aktivistky je to pochopitelné, neboť si nic jako válku skutečně neumí představit. Její postoj je však bohužel docela typický i pro věkové skupiny, které by z toho už mohly mít rozum.

Přestože radary mohou jak zvýšit naši bezpečnost, tak zlepšit roli naší země v celém západním světě, Češi se jich bojí. Vždyť by si nás kvůli nim ti zlí, kteří na nás míří a kteří o nás už stejně vědí, mohli všimnout! Inu, vítejte v Předposralistánu!


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video