Stoupenců radaru podle Factum Invenio přibylo, počet odpůrců nadále převažuje. Lidé ale většinou říkají, že názory stran na radar je u voleb neovlivní.

Stoupenců radaru podle Factum Invenio přibylo, počet odpůrců nadále převažuje. Lidé ale většinou říkají, že názory stran na radar je u voleb neovlivní. | foto: Profimedia.cz

Radar v Brdech podporuje stále více voličů zelených i ČSSD

  • 1229
Přestože podpora umístění amerického radaru v Česku stoupla z květnových 24 procent na nynějších 38, pětapadesát procent lidí je stále proti. Vyplývá to z průzkumu agentury Factum Invenio. Ta provedla šetření na zakázku ministerstva zahraničí na vzorku 1 066 lidí.

V mnoha ohledech se postoje veřejnosti k radaru oproti předchozím průzkumům nemění, ale tento poslední ukazuje na zajímavé politické souvislosti.

Přestože si podle průzkumů 63 procent Čechů myslí, že země má být proti možné raketové hrozbě ze zahraničí chráněna a že největší hrozbou pro bezpečnost země je terorismus (51 procent) a íránský jaderný a raketový program (32 procent), počet příznivců a odpůrců americké základny se nijak dramaticky nemění.

Jenže zatímco se podle veřejných vyhlášení zdá, že většina představitelů Strany zelených je proti radaru, přesná polovina jejich potenciálních voličů mu podle průzkumu říká ano.

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek v sobotu v rozhovoru pro MF DNES opět odmítl možnou podporu své strany při hlasování o základně USA ve Sněmovně. Třetina členů jeho strany by však radar chtěla. Naopak silný souhlas s americkou přítomností v Brdech vyslovují příznivci ODS (69 procent) a lidovců (54 procent).

Pouze pětina lidí říká, že spor o radar ovlivní jejich rozhodování při hlasování ve volbách. Naprostou většinu lidí zajímají spíše zdravotnické reformy, změna důchodového systému, boj s kriminalitou či řešení nezaměstnanosti.

V průzkumu také lidé odpovídali na otázku, zda by hlasovali pro Lisabonskou smlouvu, která upravuje fungování Evropské unie. Pětatřicet procent dotázaných by smlouvu podpořilo, proti je pětina, ale celých 45 procent neví či neodpovědělo.

Případné referendum o smlouvě by tak zřejmě skončilo s poměrně těsným výsledkem pro ano či ne.

Vše o americkém radaru v Česku


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video