Bývalá premiérka Ukrajiny Julija Tymošenková.

Bývalá premiérka Ukrajiny Julija Tymošenková. | foto: Profimedia.cz

Pusťte Tymošenkovou, nebo zapomeňte na EU, vzkázal Nečas Ukrajině

  • 317
Premiér Petr Nečas si nedovede představit hladké schválení asociační smlouvy EU s Ukrajinou, pokud tamější expremiérka Julija Tymošenková zůstane za mřížemi. Český premiér se na tom shodl se svými protějšky z Polska a Maďarska na jednání visegrádské čtyřky v Praze.

Jednání skupiny V4 se muselo obejít bez Ivety Radičové. Slovenská vláda totiž padla kvůli hlasování o navýšení finančních záruk krachujícímu Řecku. Bratislavu tak na jednání v Praze reprezentoval velvyslanec Peter Brňo.

"Podporujeme prozápadní orientaci a politiku Ukrajiny. Nedovedeme si ale představit, že bychom hladce ratifikovali asociační smlouvu EU s Ukrajinou, když tam nefunguje právní systém a bývalá premiérka je vězněna," prohlásil Nečas.

Julija Tymošenková skončila za mřížemi kvůli údajně nevýhodné smlouvě o dodávkách plynu, kterou uzavřela s Ruskem.

Tymošenková a reálpolitika

Ukrajina zatím zůstává pro EU klíčovou zemí kvůli dodávkám energií. Je proto otázkou, do jaké míry by Unie případný střet s Kyjevem eskalovala.

Po dobudování plynovodu Nord Stream závislost EU na Ukrajině výrazně klesne, závislost na Rusku zůstane.

Kritici proruského prezidenta Viktora Janukovyče říkají, že v pozadí sedmiletého žaláře, který soud Tymošenkové přiřknul, je právě Janukovyčova snaha zbavit se politické soupeřky. Stejně to vidí i Tymošenková. A verdikt soudu kritizuje i Rusko, kterému se nelíbí, že někdo jeho dohodu s Tymošenkovou zpochybňuje jako nelegální.

Česko má přitom k ukrajinským záležitostem poměrně blízko. O osud Tymošenkové se zajímal prezident Václav Klaus, azyl v Česku našel bývalý ministr hospodářství Bohdan Danylyšyn, působící právě ve vládě Julije Tymošenkové.

"Vytváří to velmi vážné otazníky o tom, nakolik jsou na Ukrajině dodržována lidská práva," řekl o procesu s Tymošenkovou Nečas.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video