Ministr zdravotnictví Roman Prymula | foto: Petr Topič, MAFRA

Pokud nevybuchne jaderná elektrárna, žáci 1. stupně se vrátí, řekl Prymula

  • 389
Ministr zdravotnictví Roman Prymula se ve čtvrtek znovu vrátil k otázce toho, zda se po podzimních prázdninách vrátí do lavic žáci prvního stupně základních škol. Ubezpečil, že se tak stane „za všech normálních situací“, pokud tedy nevybuchne jaderná elektrárna, řekl.

„Opakovaně jsme říkali, že první stupeň se skutečně vrací 2. listopadu do škol,“ řekl Prymula ve svém videosnímku na Twitteru. „Může nastat situace, že tady vybuchne jaderná elektrárna a pak se asi nevrátí, ale já pevně věřím, že za všech normálních situací se vrátí,“ dodal.

Myslíte si, že se počátkem listopadu začnou omezení opět rozvolňovat?

celkem hlasů: 7750
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 22. října 2020. Anketa je uzavřena.

Prvních 500 lůžek v Letňanech. Začíná navyšování kapacit mimo nemocnice

Ministr neupřesnil, kde je hranice mezi „všemi normálními situacemi“ a tou, která je dnes, kdy děti do školy nemohou. Již dříve řekl, že k normálu se společnost bude vracet za poklesu šíření viru, a to při reprodukčním čísle 0,8, což je statisticky průměrný počet lidí, které může nakazit jeden infikovaný člověk. V současnosti se toto číslo pohybuje na úrovni 1,5.

Vyplývá z toho nicméně, že Prymula očekává, že za dva a půl týdne se díky nynějším poměrně tvrdým omezením epidemie koronaviru zmírní. Reprodukční číslo tak mírně klesne a návrat žáků prvních stupňů do škol bude patřit k jedněm z mála zmírňujících kroků, pokud ne jediným.

Ministr školství Robert Plaga dříve řekl, že „pokud by tento návrat neměl nastat, to by znamenalo, že se nepodařilo tu epidemii zkrotit“.  „To, pevně doufám, nenastane v žádném z těchto případů,“ upozornil. „Co se týká té debaty o tom, jestli se děti vrátí do školy, tak opakovaně z úst pana ministra Prymuly bylo řečeno, že se vrátí zpátky i kdyby to mělo být vyměněno za nějaká jiná opatření, která budou omezovat jiné sféry,“ pokračoval.

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve středu v České televizi odhadl, že současný stav omezení počátkem listopadu neskončí, ale ještě se protáhne.

V jednom z dalších příspěvků – trvajícím pouhé tři sekundy – Prymula vyzval ve čtvrtek lidi, aby zůstali doma. „Prosím vás všechny, zůstaňte doma. Pokud není možné pracovat z domova, jděte do práce, případně na nákup, zařídit nezbytné věci, a domů. Velmi vás o to žádám,“ uvedl v doplňujícím textu.

Prymula ve čtvrtek také řekl, že aby nezkolabovaly nemocnice pod náporem nových pacientů, chce „mobilizovat různé stadiony a haly“ tak, aby zdravotnictví bylo schopno „v maximálně možné míře“ poskytnout potřebnou péči.

Stát už tento víkend začne zvyšovat počet lůžek mimo nemocnice kvůli koronavirové epidemii, řekl premiér Andrej Babiš. V sobotu by měla začít výstavba lůžkových kapacit v areálu výstaviště Letňany. Lůžek bude 500, výstavbu zajistí armáda, oznámil šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček.

Na kritiku jsem připraven, řekl ministr školství Plaga k novým opatřením:

12. října 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video