Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Začíná navyšování covidových lůžek, prvních 500 v Letňanech zařídí armáda

  8:18aktualizováno  10:36
Stát už tento víkend začne zvyšovat počet lůžek mimo nemocnice kvůli koronavirové epidemii, řekl premiér Andrej Babiš. V sobotu by měla začít výstavba lůžkových kapacit v areálu výstaviště Letňany. Lůžek bude 500, výstavbu zajistí armáda, oznámil šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček.

„Musíme urychleně stavět náhradní kapacity, toto je absolutní úkol. Nemáme čas, prognóza není dobrá, čísla jsou katastrofální a skutečně to velice, velice spěchá,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

Armáda a Ústřední krizový štáb by s výstavbou nových kapacit měly začít už o víkendu. „Zařízení pro lůžkovou péči v Letňanech je armáda schopná vybudovat do 10 dnů. Poskytne 100 lůžek, zbývajících 400 správa hmotných rezerv,“ řekl ministr obrany Lubomír Metnar.

Ministerstvo obrany prozatím nepočítá s povoláním záložních sil na pomoc s obsluhou nemocných. „Jak jsme již reagovali dříve ohledně nasazení armády v boji proti koronaviru, tak teprve ve chvíli, kdy dojdou kapacity profesionálů, se začne uvažovat a plánovat nasazení aktivních záloh,“ sdělilo iDnes.cz tiskové oddělení Ministerstva obrany.

Na výběru míst Ústřední krizový štáb spolupracuje s kraji, prioritní nyní pražské Letňany. Bude třeba oslovit „další struktury“, připustil Babiš. 

Kvůli očekávanému zvýšení počtu nemocných Babiš kontaktoval i lázeňská zařízení a hovořil „s bavorskou stranou“. Chce ale, aby nápor zvládlo Česko samo. 

Od firmy Linet plánuje stát nakoupit tři tisíce postelí, k tomu tisíc pro těžké případy.  Podle Babiše nová lůžka ve státních hmotných rezervách jsou, ale zřejmě nebudou stačit

Pokud nevybuchne jaderná elektrárna, žáci 1. stupně se vrátí, řekl Prymula

Linet musí lůžka teprve vyrobit, uvedl ředitel firmy Tomáš Kolář . Většina vznikne u v Želevčicích na Kladensku, společnost možná využije i výrobní kapacity v Německu. Lůžka by měla být dodána v listopadu, podotkl Kolář. 

„Nemocnice“ v Letňanech

Podle šéfa Ústředního krizového štábu a vicepremiéra Jana Hamáčka by výstavba nových lůžkových kapacit v areálu pražského výstaviště Letňany měla začít v sobotu.  

„Kapacita 500 lůžek, výstavbu bude zajišťovat armáda,“ sdělil Hamáček. Armáda rozvine polní nemocnici ve stávajících stavbách a hangárech. Vybavení bude pocházet z armádních polních nemocnic. 

Personální zabezpečení dostali na starost ředitelé nemocnic. „Mají propozice, co mají dělat,“ uvedl premiér Babiš. Podle Hamáčka v Letňanech bude k dispozici základní vojenský personál pro polní nemocnice, pomohou také medici.

„Kapacity budou k dispozici, dokud bude třeba. Vzhledem k tomu, jak se vyvíjí epidemie, tak těžko můžeme mluvit o nějakém ukončení. Myslím si, že budou potřeba dlouho,“ uvedl Hamáček pro Českou televizi.

Otázka personálu

„Kdybychom poskytli náš personál do takových zařízeních, tak už nemůžeme pracovat na naší úrovni,“ uvedla v reakci na Letňany Hana Roháčová, náměstkyně pro léčebně-preventivní péči z Bulovky. Podle ní by se měl obecně personál z nemocnic přesunout do jiných zařízeních až v případě, že lůžkové kapacity v nemocnicích nebudou stačit.

„Bude záležet na tom, jaký to bude typ lůžek. Pokud to bude pro pacienty s lehkým průběhem na úrovni následné péče, tak podle pravidel stačí na 40 lůžek jeden lékař. Pokud to budou akutní lůžka, tak mnohem víc. A pokud by to měla být lůžka ventilovaná, tak na jedno lůžko je naopak několik lidí,“ řekl ředitel nemocnice Jan Kvaček.

Nemocnice na Bulovce postupně mění svá pracoviště na lůžka pro pacienty s covidem-19. Může jich nabídnout až 228. 

Obdobně jako Roháčová reagovala i mluvčí motolské nemocnice. „My zatím lůžkové kapacity máme, takže v tuto chvíli není logické, abychom posílali personál do terénu, ale situace se mění velmi rychle, tak možná tu bude zítra jinak,“ řekla Pavlína Danková.

Problém kvůli personálu vidí i Kraská nemocnice Liberec. Pokud by nějaká taková lůžka mimo nemocnici měla vzniknout v Libereckém kraji, mluvčí liberecké nemocnice si nedokáže představit, jak by pro ně dokázali zajistit personál. „Problém nejsou postele, ale my nemáme sestry, které budou u těch pacientů,“ uvedl Řičář.

Hamáček ve středu po jednání krizového štábu řekl, že hasiči a armáda společně s hejtmany vybírají záložní objekty a příslušný personál k zajištění až 10 tisíc lůžek. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly mají být lůžka vyčleněna pro pacienty s covidem-19, urgentní medicínu a neodkladnou péči.

Nemocnice v Náchodě zbrojí na nápor, volá na pomoc praktiky i studenty

Zásoby ochranných pomůcek jsou podle Babiše dostatečné, pokud některým nemocnicím chybí, mají oslovit Ústřední krizový štáb.

I když má stát ústní přísliby případné pomoci od sousedních zemí, pokud by nemocných bylo příliš mnoho, vláda podle Babiše dělá vše pro to, aby si Česko vystačilo samo. „Všude nákaza stoupá, my máme ústní přísliby. Nespoléháme se na to a děláme vše, abychom to zvládli doma,“ uvedl.

Podle Prymulova pondělního vyjádření by mělo v nemocnicích personálně oslabených kvůli epidemii koronaviru pomáhat až 2 400 mediků čtvrtých a pátých ročníků lékařských fakult a studenti absolventských ročníků dalších profesí, například budoucí farmaceuti či zubaři. Studenti mají pomoct zdravotnictví oslabenému nemocností lékařů a sester i zavřením prvních stupňů základních škol.

V Česku ve středu přibylo 9 544 prokázaných případů nemoci covid-19, nejvíc za jediný den od začátku epidemie. Dosavadní maximum z pátku bylo o 927 nižší. V nemocnicích bylo ve čtvrtek přes dva a půl tisíce pacientů s koronavirem.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...