Paroubek vs. Topolánek, ODS, ČSSD, preference, ilustrační foto

Paroubek vs. Topolánek, ODS, ČSSD, preference, ilustrační foto | foto: Michal Barák, iDNES.cz

Průzkum ukázal pokles preferencí ČSSD

  • 266
ČSSD ztratila za uplynulý měsíc v preferencích téměř čtyři procenta, zjistil STEM. Do Sněmovny by ji nyní volilo 22,7 % lidí. První zůstává s velkým náskokem ODS, třetí komunisté mírně posílili. Posledním lidovcům se pomalu vrací obvyklá podpora.

"Říjnová data potvrdila posun v náladách veřejnosti, který jsme zaznamenali v září. I když tyto změny nejsou velké, v případných předčasných volbách mohou být zvýrazněny nerovnostmi, které vytváří při odlišné velikosti krajů d’Hondtův způsob přepočítávání hlasů na mandáty," uvádí se ve zprávě k výzkumu.

Pokud by šli v těchto dnech volit, dalo by 32 procent lidí hlas ODS, což znamená proti září pokles o necelé procento. ČSSD by získala 22,7 procenta hlasů, o 3,9 procentního bodu méně než před měsícem.

Říjnový průzkum preferencí STEM

Mírně si pomohli třetí komunisté s 11,7 procenty, naposledy měli rovných deset.

Na obvyklou úroveň se po propadu pod hranici nutnou pro vstup do Sněmovny v minulých měsících dostává podpora KDU-ČSL - v průzkumu ji preferuje 6,3 procenta lidí.

Mezi komunisty a lidovce se vešla ještě Strana zelených s téměř stabilní podporou 10,5 procenta.

"Relativní úspěch zelených se zvýrazní d´Hondtovou metodou přepočtu na získané mandáty. Ve volbách tento způsob přepočtu výrazně znevýhodnil zelené, nyní je toto znevýhodnění podstatně menší," míní analytici STEM.

"Pokud by se v takovéto konstelaci konaly předčasné volby a daly by tomuto modelu za pravdu, mohla by (stejně jako minulý měsíc) kromě velké koalice ODS a ČSSD vzniknout s nevelkou většinou i vláda ODS a zelených, případně i trojkoalice s KDU-ČSL.

Podle hypotetického přepočtu by totiž ODS získala 82 křesel, ČSSD 59, komunisté 28, zelení dvacet a lidovci 11.


Předpokládaná volební účast je podle STEM stejná jako letos v dubnu a květnu před poslaneckými volbami – jasné rozhodnutí volit vyjadřuje zhruba 54 % občanů.

STEM výzkum prováděl na přelomu září a října a vyzpovídal 1600 respondentů starších 18 let.

STRANICKÉ PREFERENCE PODLE STEM

Stranické preference ukazují rozložení politických sympatií u celého souboru dotázaných, tj. včetně nerozhodnutých a lidí, kteří nejsou schopni či ochotni jmenovat preferenci žádné strany nebo řeknou, že nebudou volit žádnou stranu. Jmenované podíly preferencí pro jednotlivé strany jsou ze samotné povahy ukazatele nižší, než by odpovídalo volebnímu výsledku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video