Podle průzkumu si z politiků pohoršil Okamura i Ťok.

Podle průzkumu si z politiků pohoršil Okamura i Ťok. | foto: František Vlček, MAFRA

Podle průzkumu si z politiků pohoršil Okamura a Ťok. Oblíbená je Maláčová

  • 45
Oproti minulému průzkumu u Čechů nejvíce klesla popularita politika Dana Ťoka, Tomia Okamury nebo Pavla Bělobrádka. Značně si naopak polepšila Alena Schillerová i Jana Maláčová. Nejlépe hodnoceným českým politikem nadále zůstává premiér Andrej Babiš.

Podle šetření společnosti STEM se nejvíce zhoršilo hodnocení Tomia Okamury. Z třetího místa se posunul na šesté s 32 procenty. Zároveň je pro něj aktuální výsledek nejhorší od října 2015. 

Okamura je navíc spolu s končícím předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem politikem s nejvyšším podílem nepříznivých hodnocení. Těsně za nimi následuje předseda KSČM Vojtěch Filip. 

Celkově si pohoršil také ministr dopravy Dan Ťok. Značný vliv na jeho hodnocení zřejmě měly problémy s dopravou na české dálniční síti. Ťok skončil na osmé příčce s 30 procenty, což je tak jako u Okamury jeho nejslabší výsledek od roku 2015.

Nejpříznivěji naopak Češi vnímají předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Získal stejně jako před rokem slibných 48 procent. S určitým odstupem za ním skončil s 41 procenty Pirát Ivan Bartoš.

Postavení na dalších místech pomyslného žebříčku je poměrně vyrovnané. Třetí místo s 36 procenty získala ministryně financí Schillerová, poté následuje předseda ČSSD Jan Hamáček s 34 procenty a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová s 32 procenty. 

V případě ministryně práce a sociálních věcí jde o významný posun v žebříčku. Na podzim totiž ještě více než dvě pětiny lidí uváděly, že Maláčovou neznají. 

Většinu politiků nezná více než polovina veřejnosti

U většiny ostatních členů vlády platí, že je stále nezná zhruba polovina veřejnosti nebo i vyšší podíl. Výjimkou je pouze ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, který v době minulého šetření teprve nastupoval do úřadu. V porovnání s ostatními politiky se teď jeho popularita významně zlepšila. 

Zemanovi věří polovina Čechů, uvádí průzkum důvěry politiků. Propadl Ťok

Mezi nejméně známé politiky patří ministryně průmyslu Marta Nováková, kterou nezná 61 procent, ministr spravedlnosti Jan Kněžínek a ministr obrany Lubomír Metnar. 

Výzkum neziskového ústavu STEM výzkumníci provedli na reprezentativním vzorku 1084 obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 25. ledna až 6. února 2019. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video