Holá země se sněhové peřiny hned tak nedočká. Ilustrační foto

Holá země se sněhové peřiny hned tak nedočká. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Prosinec je nadprůměrně teplý a takový zatím zůstane

  • 31
Meteorologové po prvním prosincovém týdnu konstatovali, že závěrečný měsíc roku je zatím nezvykle teplý. Přes den se průměrná teplota pohybuje kolem tří stupňů nad nulou. Dlouhodobému normálu by přitom odpovídal spíš bod mrazu. A teplo bude i v příštích dnech.

"První týden prosince přinesl sice chladnější počasí, ale ani zdaleka toto nejsou obvyklé prosincové teploty," píše se na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ani srážek není mnoho a v nižších polohách byly převážně dešťové nebo smíšené. Po sněhu v nížinách není ani památky a dlouhodobá předpověď vyhlíží Vánoce na blátě. - čtěte Vánoce budou na blátě, pršet má i na horách 

"V roce 1980 byl prosinec opravdu mrazivý. Panovaly celodenní mrazy, teploty se přes den pohybovaly pod bodem mrazu, v noci pak klesaly hluboko a pohybovaly se od minus deseti do minus dvaceti stupňů Celsia," vzpomněli meteorologové na doby, kdy býval v zimě "pořádný samec".

V příštích dnech ovšem nečekají výraznější změnu počasí. "Stále bude převládat velká oblačnost s teplotami přes den do pěti stupňů. V noci bude rtuť v teploměru klesat do minus pěti stupňů Celsia.

V jihovýchodní Evropě je podzim

Komu by bylo české teplo málo, musí do jihovýchodní Evropy. Tam panuje krásné podzimní počasí.
"V pátek se rtuť teploměru vyšplhala v Bulharsku až k 23 °C, kolem dvaceti mají i v Řecku a
Turecku nebo na Kypru či Krétě, kde panuje slunečné počasí," uvádí web ČHMÚ.

U pobřeží Egypta se můžete ohřívat při 25 stupních, s vodou je to ale o něco horší. U pobřeží Izraele a Egypta má od 21 do 25 °C, Černé moře ale hlásí jen do čtrnácti stupňů.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video