Poslanci rozhodují o návrhu Patrika Nachera z ANO, aby obce mohly omezit pronajímání bytů prostřednictvím ubytovacích platforem typu Airbnb

Poslanci rozhodují o návrhu Patrika Nachera z ANO, aby obce mohly omezit pronajímání bytů prostřednictvím ubytovacích platforem typu Airbnb | foto: Michal Šula/MAFRA, iDNES.cz

Poslanci se pohádali o pronajímání bytů přes Airbnb. Neomezili ho

  • 406
Spor o omezení pronajímání bytů turistům prostřednictvím služeb typu Airbnb zaměstnal poslance. Návrh poslance ANO Patrika Nachera, aby obce mohly stanovit období, ve kterém je pronajímání bytů přes Airbnb zakázáno, ale Sněmovna nepodpořila. Poslanci naopak schválili, že průvodci turistů budou muset mít registraci a průkazy od ministerstva pro místní rozvoj.

Změnu navrhl Nacher při projednávání zákona, který stanoví pravidla pro činnost průvodců. „Netýká se to drtivé většiny obcí. Možná jen tří měst, Prahy, Českého Krumlova a Karlových Varů,“ hájil svůj návrh Nacher. Podpořilo ho ale jen několik jeho kolegů z ANO, poslanci Pirátů, KDU-ČSL a STAN, a to na prosazení změny nestačilo.

„Tento pozměňovací návrh je brutálním zásahem do soukromého vlastnictví,“ protestoval před hlasováním poslanec ODS Vojtěch Munzar.

„Jak bude vypadat vymáhání takového zákona?“ ptala se ve Sněmovně také jeho stranická kolegyně a zároveň starostka Prahy 2 Jana Černochová. „Jsem ta poslední, která by si přála, aby se tady obnovily uliční výbory, kde lidé budou udávat jeden druhého,“ prohlásila Černochová.

Bytový dům jako napůl hotel, to není v pořádku, řekl Pirát

Někteří poslanci se při debatě návrhu omezit pronajímání bytů pro Airbnb zastávali. „To, že někdo udělá z bytového domu napůl hotel, není v pořádku,“ řekl Pirát Mikuláš Ferjenčík.

„Situace je skutečně velmi vážná. Jeden byt, který je využíván nevhodně omezuje vlastnická práva těch okolo,“ řekl poslanec za KDU-ČSL Jan Čižinský, který je zároveň starosta Prahy 7 a zastupitel hlavního města. „Pokud někdo bydlí v domě, kde v jednom bytě je neustálá party, tak samozřejmě je fajn říkat volejte policisty, ale všichni víme, že úplně to nefunguje,“ uvedl Čižinský.

Podle poslance STAN Petra Pávka je to problém, který si mají řešit obce samy svou vyhláškou. A když se proti takové vyhlášce omezující pronajímání bytů pro Airbnb postaví ministerstvo vnitra, rozhodne Ústavní soud.

Sociální demokrat Petr Dolínek vystoupil v rozpravě proti tomu, aby se návrh řešení problému regulace Airbnb dostal do zákona, který má primárně řešit otázku, co musí splňovat průvodci turistů.

Zákon má dát pravidla pro provázení turistů

Změna živnostenského zákon, při jejímž projednávání se poslanci hádali o pronajímání bytů pro Airbnb, má totiž dát pravidla pro to, kdo může provázet turisty. Mají to vyřešit průkazy vydávané ministerstvem pro místní rozvoj.

Původní návrh hlavního města Prahy, aby bylo provázení vázanou živností, chtějí totiž poslanci nahradit tím, že bude rozděleno, zda jde o průvodce prvního nebo druhého stupně. První stupeň by vyžadoval jen registraci, druhý by předpokládal vysokoškolské nebo alespoň středoškolské vzdělání v cestovním ruchu. Turisté by si sami zvolili, jak kvalitního průvodce využijí.

Povinnost mít průkazku se nemá týkat průvodců na hradech a zámcích, nebo v přírodních chráněných územích. Zákon nyní posoudí Senát a poté ho musí ještě podepsat prezident.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video