Volby by vyhrála ODS a získala by ve Sněmovně 76 mandátů.

Volby by vyhrála ODS a získala by ve Sněmovně 76 mandátů. | foto: koláž David Votruba, iDNES.cz

Prognóza: Voliči by dali většinu ve Sněmovně levici

  • 1573
Podle aktuální prognózy společnosti Factum Invenio by teď volby těsně vyhrála levice. ČSSD a KSČM by ve Sněmovně měly 103 křesla. ODS by jako nejsilnější strana získala 76 poslaneckých míst. Průzkum počítá s chybou dvou mandátů.

Do Sněmovny by prošli ještě lidovci, kteří by podle Factum Invenio získali 21 mandátů.

"Vzhledem k tomu, že odhad mandátů je rovněž zatížen určitou výběrovou chybou, která může pro kteroukoli z uvedených stran představovat odchylku 2 mandátů, není možné na základě této prognózy dostatečně spolehlivě určit, která koalice by získala většinu," upozorňuje Factum Invenio.

V úvahu připadá pravostředová koalice ODS a KDU-ČSL nebo potenciální levicová koalice KSČM s ČSSD. "Většinu by tak spolehlivě získala pouze velká koalice ODS a ČSSD," poznamenala agentura.

Factum Invenio nezveřejnila výsledky výzkumu z přelomu července a srpna, kdy českou veřejnost ovlivňovaly události kolem technoparty CzechTek. - více zde

ČSSD, která zaznamenala v červnu výrazný nárůst voličské přízně, si ji dokázala udržet i po prázdninách. Popularitu strany zatím nepoznamenaly ani spory kolem policejního zásahu na CzechTeku ani současná aféra s privatizací Unipetrolu.

Výsledky prognózy vyjádřené v procentech říkají, že vítězná ODS by získala 33 procent hlasů. Druhá KSČM s 22,5 by byla před třetími sociálními demokraty jen o čtyři desetiny. Lidovci by měli 9,5 procenta. Do Sněmovny by se už s 3,6 procenty nedostala Strana zelených.

Z aktuálního průzkumu rovněž vyplývá, že počátkem září by se voleb do Sněmovny zúčastnilo 53,5 procenta voličů.

"To je z dlouhodobého hlediska mírně podprůměrná hodnota. Pokud by se tato předpověď vyplnila, potvrdila by se dlouhodobě klesající úroveň volební účasti," podotkli autoři průzkumu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video