Pro ředitele přijeli ráno

Začalo to před sedmou ráno. Detektivové ekonomické kontrarozvědky právě zazvonili u branky pražské vily v Sibeliově ulici. Přišli si pro Vladimíra Železného. Když se ředitel Novy ozval do mluvítka, oznámili mu, že s ním chtějí mluvit na policejní stanici. Museli čekat. Televizní magnát přišel až po chvíli. "Byl evidentně překvapený," popsal výraz Železného jeden z policistů. Kriminalisté pak Vladimíra Železného naložili do služebního auta a odvezli ho do Krakovské ulice, aby mu předali obvinění.

V tu chvíli to byli jen policisté, vyšetřovatel a Železný, kdo o tom věděl. Jeho zatčení bylo absolutně utajené. Detektivové se totiž báli, aby se akce předem neprozradila a na poslední chvíli ji někdo nezhatil.

"Může se stát cokoli. Čím méně lidí o tom ví, tím menší riziko, že se to provalí," zdůvodnil superutajené rozhodnutí již citovaný policista. Když si pro Železného přišli, netušil o tom ani ministr vnitra. Železný na policii strávil přes tři hodiny zcela sám, aniž se mohl opřít o tým svých právníků.

I ti se o všem dozvěděli až dopoledne, a to od novinářů. "Já jsem nemocný. Volali mi to kolegové. Nic nevím," řekl advokát Richard Maleček, který šéfa Novy hájí v trestních věcech. Stejně mluvili i další spolupracovníci.

"Nemám informaci, že by šlo o zatčení. Kdy to budete dementovat?" otázal se mluvčí Martin Chalupský poté, co internetový magazín iDNES vydal v 10:50 zprávu, že šéfa Novy zatkla policie a připravuje jeho obvinění.

Policejní utajování pokračovalo celý den. Dlouho nikdo nechtěl potvrdit ani to, že Železného vyslýchají. Pak zase tvrdili, že přišel sám a jde v podstatě o rutinní rozhovor s vyšetřovatelem.

Novináři tak měli vesměs zkreslené informace. FlashNEWS, internetový magazín deníku Práva, pár minut po jedenácté vydal totožnou zprávu jako před ním iDnes, vzápětí ji však stornoval. Za několik desítek minut se na FleshNEWS objevila tato zpráva:

"Šéf televize Nova Vladimír Železný musí trávit opět nějaký čas ve společnosti policie. Ta jej totiž na čtvrtek ráno pozvala na svou služebnu v Krakovské ulici v centru Prahy k podání vysvětlení."

ČTK teprve pět hodin po zatčení vydala tuto informaci: "Železný se dostavil na policii sám kvůli předvolání vyšetřovatele k podání vysvětlení v souvislosti s celou řadou trestních oznámení." Situaci zlehčovali i Železného lidé. "Pan Železný přišel podat vysvětlení sám," tvrdil dopoledne mluvčí Chalupský.

Dvě minuty po jedné ČTK vydala zprávu s názvem "Policie zpovídá šéfa TV Nova dnes, neboť se to Železnému hodilo". V textu už nebylo, že by se Železný na policii dostavil sám. "Přišel k vyšetřovateli v doprovodu policistů, kteří mu ráno předvolání přinesli.

Podle mluvčí úřadu vyšetřování Soni Jindrákové však předvolání neobsahovalo konkrétní termín, kdy má Železný přijít vysvětlení podat. Pravděpodobně se mu to hodilo hned, tak jel rovnou s policisty, vysvětlila Jindráková," stálo v informaci ČTK.

V 15:50 agentura napsala: "Ředitele televize Nova Vladimíra Železného dnes vyšetřovatel obvinil z poškozování věřitele. Železný je nyní u výslechu a po jeho skončení bude propuštěn." Pět minut po šesté večer vyšetřovatelé v ČTK přiznali, že Železný nebyl na policii dobrovolně, ale že ho kvůli obavě z ovlivňování svědků ráno zatkli.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video