Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 24. 9. 2012 10:24

Případy otrav metanolem

Zpravodajství o otravách metanolem a státních opatřeních včetně prohibice

11:14
Krajská hygienická stanice Zlínského kraje obdržela od Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě předběžné výsledky 4 vzorků odebraných v pátek - v jednom vzorku ve výrobně alkoholických nápojů R.D.P SPIRIT s.r.o., Rychlov, Bystřice pod Hostýnem, bylo zjištěno nedodržení limitu, ostatní výsledky byly negativní.
11:06
Moravskoslezský kraj
V Havířově, tedy městě, kde metanolové otravy předminulý týden začaly, zůstávají dva pacienti v kritickém stavu. Žena a muž ve věku 51 a 55 let jsou stále na jednotce ARO v bezvědomí. "U ženy lze hovořit dokonce o kómatu," podotkl náměstek nemocnice Jaroslav Lux. Další dva lidé, kteří na základě informací z médií dorazili včas, jsou už na oddělení JIP a očekávají se jen menší zdravotní následky.
11:02
Moravskoslezský kraj
Moravskoslezští kriminalisté zadrželi a obvinili v souvislosti s intoxikacemi metylalkoholem celkem 13 lidí, všichni zadržení už byli obviněni, oznámila mluvčí Gabriela Holčáková.
11:01
Vysočina
Kriminalisté z odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina na základě vlastního šetření zjistili, že v provozovně na Třebíčsku je uskladněno větší množství alkoholu, který by mohl být pořízen nelegálně. Při opakované kontrole této provozovny se jejich podezření potvrdilo. Kriminalisté na místě zajistili etikety dvou podezřelých značek – AB Style a Likérky DRAK, které se na jiných místech České republiky objevily na nebezpečném alkoholu.
10:47
Praha
Dva otrávení metanolem v Praze dál zůstávají v nemocnici. Třicetiletý muž je v umělém spánku, ale mimo nebezpečí. Stav jeho známého se zlepšil.
10:40
Jihomoravský kraj
Muž z Boskovicka, jenž je v nemocnici kvůli otravě metylem, měl slivovici od stejného dodavatele jako otravou postižení Slováci. Uvedla to policie.
10:26
Moravskoslezský kraj
Ve Slezské nemocnici v Opavě stále leží šest hospitalizovaných po otravě metanolem. Domů ale už v pondělí půjde 74letý muž, kterého s manželkou přivezli o víkendu. "Až na 34letého muže z Budišovska, kterého k nám přivezli jako prvního, by nikdo z dalších neměl mít trvalé následky," uvedl mluvčí nemocnice Daniel Svoboda.
10:08
Hygienici potvrdili, že otravu metanolem u čtyř lidí na Slovensku způsobila domácí slivovice dovezená z ČR. Pacienti jsou mimo ohrožení života.
09:54
Čtyři otrávení Slováci i osmatřicetiletý muž z Boskovicka měli slivovici s obsahem metanolu z jednoho zdroje. Muže, který vystupoval na e-mailech slovackaslivovice@email.cz a veselypetr@atlas.cz, zadrželi jihomoravští kriminalisté o víkendu. více zde
09:27
Polská policie informace o tom, že jedovatý alkohol zabíjející v ČR mohl pocházet z Polska, považuje za fámu. Prý tomu zatím nic nenasvědčuje.
08:59
"Za uplynulých čtyřiadvacet hodin, tedy od včerejšího rána do dnešního rána, jsme v Kraji Vysočina provedli 592 kontrol. Při kontrolách jsme zkontrolovali celkem 565 objektů. Některé provozovny a akce byly kontrolovány opakovaně. V průběhu kontrol nebyly zjištěny poznatky, že by někde docházelo k porušování zákazu prodeje alkoholu," oznámila policejní mluvčí Dana Čírtková.
08:52
Policisté kvůli metanolu obvinili už 23 lidí. iDNES.cz to oznámil šéf speciálního týmu Metyl Václav Kučera.
08:50
Olomoucký kraj
V Olomouckém kraji 131 policistů za posledních 24 hodin zkontrolovalo 1 032 podniků, žádný prohibici neporušil.
08:25
Moravskoslezský kraj
Metonolové otravy mají dvacátou potvrzenou oběť. Sedmačtyřicetiletá žena z Českého Těšína, která od pátečního večera ležela v nemocnici v Třinci, byla v neděli v kritickém stavu přeložena do ostravské fakultní nemocnice. Tam v noci zemřela. více zde
07:55
Z osmi lidí, které hospitalizovali po rodinné oslavě v Prešově, se otrava z metylalkoholu prokázala u čtyř z nich. Alkohol nakoupili přes internet v Česku. Více zde
07:01
Jedovatý alkohol může mít původ v nemrznoucích kapalinách z Polska. Policisté to prověřují jako jednu z vyšetřovacích verzí. Lidovým novinám to potvrdil šéf policejního týmu Metyl Václav Kučera. Více čtěte zde
20:30
Středočeský kraj
Policie, hygienici a Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve Středočeském kraji o víkendu dohromady udělali přes 7500 kontrol. Za posledních čtyřiadvacet hodin pak zkontrolovali 4966 podniků. Krajská policejní mluvčí Soňa Budská potvrdila, že v drtivé většině byly kontroly v absolutním pořádku.
19:58
V prešovské nemocnici hospitalizovali po rodinné oslavě osm lidí. U všech hrozí podezření na otravu methylalkoholem. Jak uvádí slovenský deník SME.sk, rodina nakoupila alkohol na oslavu v ČR. Slavící by neměli být ve vážném stavu a jsou v nemocnici na pozorování. Na Slovensku ale zasedl krizový štáb, který je v kontaktu s tím českým.
18:55
Moravskoslezský kraj
Manželský pár hospitalizovaný v Opavě s intoxikací metylalkoholem si už není jistý, že pil z láhve koupené v Polsku. Vodku senioři určitě koupili v tržnici, nejsou si ale jistí, jestli v Českém, nebo Polském Těšíně.
17:49
Slovensko dovoz lihovin z Česka omezit neplánuje. Mluvčí ministerstva zemědělství Magda Tóth Želeňáková řekla, že k takovému opatření není důvod, protože v domácí obchodní síti nebyl nalezen nekvalitní alkohol z Česka. Obchodování s více než dvacetiprocentním alkoholem z ČR dnes pozastavilo Polsko.