Reportáž skončila 24. 9. 2012 10:24

Případy otrav metanolem

Zpravodajství o otravách metanolem a státních opatřeních včetně prohibice

13:08
Už od deseti hodin obchází Rajhrad chasa a zve na hody. "Že se nenalívá kořalka? Hody na jižní Moravě jsou hlavně o víně," neláme si s prohibicí hlavu starosta Sokola Vladimír Ohlídal. Večerní předhodová zábava začne v místní sokolovně v osm večer. "Samozřejmě se najde někdo, kdo bude nadávat, ale máme víno a kořalku nepotřbujem," míní Ohlídal.
13:03
V krajské nemocnici ve Zlíně přijali v poledne 44letou ženu, kterou přivezla rychlá záchranná služa. Zvracela, je při vědomí a komunikuje. Dnes ráno přišli do nemocnice dva mladí muži s podezřením na otravu metylalkoholem. U 27letého byl výsledek krve negativní a odešel domů. O rok starší muž měl zjištěnou velmi nízkou hladinu metanolu, pil podomácku pálenou slivovici a dvě piva. Hospitalizaci odmítl. V nemocnici stále leží 10 pacientů.
12:56
Tesco ve Šluknově mělo dopoledne lahve tvrdého alkoholu ještě v regálech, které obalilo folii a postavilo před ně pracovníka ochranky. Tady stůj a ani se nehni, řekla mu vedoucí. Z centrály firmy prý zatím nedostali žádný pokyn, že musí lahve uklidit do skladu.
12:45
Třetí případ otravy metanolem se objevil v Jihomoravském kraji. 38letého muže v sobotu ráno převezla záchranka do nemocnice v Boskovicích. Laboratorní rozbory metanol v krvi potvrdily. "Byla zajištěna také lihovina, kterou měl poškozený konzumovat. Jednalo se o láhev o obsahu 0,7 l bez označení druhu destilátu či etikety," dodala mluvčí policie Petra Vedrová.
12:01
V Lipníku nad Bečvou se konají oslavy 170. výročí Ferdinandovy dráhy. Na stáncích se rozlévá pouze pivo víno, stejně jako v nedaleké nádražní restauraci. "Určitě to tržby ovlivní, není úplně teplo, lidi by si dali třeba čaj s rumem a takto si ho nedají. Zrovna dnes by se kvůli akci prodalo alkoholu více než jindy", uvedl hospodský z restaurace Michal Caletka s tím, že nechce odhadovat nakolik se opatření podepíše na tržbách.
11:31
"Nařízení mi přijde nesmyslné. Chápu, že plošný zákaz prodeje má ukázat, že vláda bere situaci vážně, ale podle mě to je zbytečné. Nebezpečný alkohol by měly úřady najít při kontorolách a ne zakazovat prodávat všem. Tady určitě žádný metanol neprodávali," kroutila hlavou v sobotu po ránu starší zákaznice v supermarketu Billa na olomouckém sídlišti před regály, v nichž po vyhlášení prohibice zbyly jen nápoje s nízkým obsahem alkoholu. "Všechno šlo z regálů pryč hned v pátek večer. Zákazníci asi už o nařízení všichni vědí, protože se nad zatím nikdo nepozastavil a na alkohol se neptal," potvrdila jedna z pracovnic prodejny.
11:08
Potravinářská inspekce vykonala od minulého pátku do 13. září 3 450 kontrol. Odebrala 228 vzorků (7 z nich pro potřeby Policie ČR), v laboratoři dokončila 122 analýz. Žádný vzorek neměl hladinu metanolu nebezpečnou pro lidské zdraví.
10:55
Pražští policisté provedli během páteční noci přes 1 600 kontrol restaurací a dalších podniků. "Ne všude byl alkohol zcela uklizen, ale většinou jsme to řešili domluvou," řekl zástupce ředitele pražské policie Pavel Švrčula s tím, že se kontroly do některých provozoven vrátí i v sobotu.
10:51
V noci z pátku na sobotu navštívili policisté na jižní Moravě 1734 provozoven. "Dosud jsme neoznamovali žádný správní delikt," konstatovala policejní mluvčí Petra Vedrová. Jihomoravští policisté nicméně v pátek večer zajistili v jedné z obcí na Znojemsku v přístavku rodinného domu 1240 litrů lihovin různého druhu. "Jednalo se o více než 600 litrů rumu, 500 litrů vodky a desítky litrových lahví dalších destilátů. Vzhledem k tomu, že se jednalo o neokolkované lahve, věc jsme dnes ráno předali Celní správě k dalšímu opatření," řekla Vedrová.
10:40
"V pátek jsme zadrželi tři osoby, z toho byli dvě byly obviněné, třetí je stále jen zadržená. Večer jsme pak zadrželi jestě jednoho člověka, v pořadí již šestého v kraji," uvedl zlínský policejní mluvčí Pavel Jaroš. Jsou obvinění z trestného činu porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží. Ve Zlínském kraji tak byly obviněny už čtyři osoby.
10:35
Přes 1 800 kontrol obchodů a provozoven provedli během pátku policisté v Moravskoslezském kraji. "V sedmi případech bylo zjištěno nedodržení opatření Ministerstva zdravotnictví," sdělila policejní mluvčí Daniela Vlčková.
10:30
Policie na Vysočině provedla od pátečního do sobotního rána celkem 634 kontrol dodržování zákazu prodeje tvrdého alkoholu. "Při kontrolách nebyly zjištěny poznatky, že by někde docházelo k prodeji alkoholu," řekla mluvčí policie Dana Čírtková.
10:12
Kontroly SZPI zatím neprokázaly přítomnost nebezpečného metanolu. "Část vzorků sice obsahovala nepatrně nadlimitní množství metanolu, ale jen v takové míře, která je způsobena jinými pochybeními a nemá vliv na lidské zdraví. Zhoršuje pouze jakost výrobku," uvedl mluvčí inspekce.
10:11
V Bělohorské ulici v pražském Břevnově ráno otevřely prodejny potravin a tabáku s regály bez tvrdého alkoholu. Ve třech obchodech kolem zastávky Marjánka byly police prázdné, v regálech zůstaly jen lahve s vínem. "Nesmíme," odpověděl vietnamský obchodník na otázku, zda může prodat vodku.
09:55

Obchody a lokály musí zakázaný alkohol stáhnout z regálů. Nestačí tedy, pokud k němu něj pouze vystaví informaci o tom, že ho nesmí prodávat. "Zákaz se vztahuje nejen k prodeji alkoholu, ale i k jeho nabízení," vysvětluje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Pokud by kontroloři alkohol v regálech našli, mohou prodejci uložit sankci.

  • Personál pražské restaurace Milá tchyně oznamuje vyhlášení zákazu prodeje tvrdého alkoholu (14. září 2012) / Autor: Dan MaternaMAFRA

09:54
Policie v Moravskoslezském kraji zadržela v souvislosti s jedovatým alkoholem další dva podezřelé. Jen na severní Moravě tak v poutech skončilo dvanáct lidí, osm z nich si už vyslechlo obvinění.
09:44
Olomoucká policie obvinila v souvislosti s metanolovou aférou další dva lidi. "Obvinění bylo sděleno v průběhu pátečního večera a sobotního rána," řekl mluvčí policejního prezidia Tomáš Hulan. Počet obviněných tak stoupl už na 13.
09:38
Stav muže z Prahy, který skončil po otravě metanolem ve Všeobecné fakultní nemocnici, se zlepšuje. Pacient se probírá z bezvědomí a zrak má v pořádku, řekla ČTK ředitelka nemocnice.
09:30
Dva pacienti, kteří byli v pátek přijati do třinecké nemocnice, se otrávili metanolem. Potvrdily to rozbory. Muž leží na jednotce ARO a jeho stav je stabilní, lékaři mu podávají lék Fomepizol. Stav jeho příbuzné je lepší, dala si totiž menší dávku jedovatého alkoholu.
08:45
Policejní prezidum, které zastřešuje postup policistů v celé ČR v oblasti kontrol dodržování zákazu prodeje tvrdého alkoholu, zatím nemá informace o tom, jak policisté v jednotlivých krajích postupovali, kolik jich na kontroly vyrazilo a jak kontroly dopadly. "Souhrnná čísla bychom měli mít kolem 14. hodiny," řekl mluvčí policejního prezidia Tomáš Hulan.
Načíst další