Reportáž skončila 24. 9. 2012 10:24

Případy otrav metanolem

Zpravodajství o otravách metanolem a státních opatřeních včetně prohibice

17:34
Policisté vypátrali i třetího známého dvou mužů, kteří jsou v pražské nemocnici s otravou metylalkoholem. Ten se ovšem odmítá nechat vyšetřit. Parta prošla několik podniků, zájem vyšetřovatelů se ale soustředí na provozovny v Praze 5.
16:51

Náhodný svědek oznámil bruntálským policistům nález krabice s neokolkovanými lahvemi alkoholu. Jednalo se zhruba o 60 kusů lahví s etiketami výrobce AB STYLE, s.r.o., před kterými policie veřejnost již varovala. Zajištěný alkohol bude podroben toxikologické expertize.

  • Policisté zajistili 60 kusů neokolkovaných lahví alkoholu / Autor: Policie ČR

16:26
Osmapadesátiletý kamarád muže, který byl už v pátek hospitalizován ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, je podle vyjádření lékařů napojen na dialýzu. Při prvním vyšetření prý uvedl, že s kamarádem pili koňak, projevovaly se u něj také poruchy vidění a koordinace. Policie dříve uváděla, že oba hospitalizovaní měli pít whisky.
15:45
Zlínská policie obvinila v souvislosti s metanolem už sedmého člověka. Je jím muž, kterého kriminalisté zadrželi v sobotu v Ostravě. "Je obviněn z trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami. Zároveň jsme podali návrh na vzetí do vazby," řekl mluvčí policie Petr Jaroš. Celkový počet obviněných tak stoupl na 23.
15:16
Příčinou smrti 63letého muže z Kojetína, který v neděli zemřel v přerovské nemocnici, nebyl metanol. Podle mluvčího policejního prezidia Tomáš Hulana muž zemřel na otravu etanolem. Množství metanolu v jeho těle se rovnalo zákonem povolené dávce. Celkem tak na následky otravy metylalkoholem zemřelo 19 lidí.
15:00
Jihlavská místní rada ODS vyzvala premiéra Petra Nečase, aby přehodnotil zákaz prodeje tvrdého alkoholu. " ODS je stranou, která nemůže nikdy připustit jakékoli útoky státní moci na svobodu a majetek občanů naší země, než jedině v ústavou přesně definovaných krizových situacích v případě válečného či výjimečného stavu, případně při ohrožení státu. A za takovou situaci současný stav v žádném případě nepovažujeme," stojí v prohlášení.
14:58
Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze přijali v neděli okolo poledne dalšího otráveného metanolem. 58letý kamarád muže, který je hospitalizován už od pátku, údajně pil whisky. Další z kamarádů odběr krve odmítl a podle policie by mohl být v ohrožení života.
14:10
Policie nalezla na Bruntálsku v příkopě u lesní cesty 70 litrových neokolkovaných lahví alkoholu s různými etiketami. "V tuto chvíli zjišťujeme a zajišťujeme důkazy, které by nás mohly dovést ke konkrétním osobám," sddělil mluvčí policejního prezidia Tomáš Hulan.
12:54
Notorici mohou podle toxikologů hledat v době prohibice náhradu za alkohol v drogistickém zboží. Výrazný růst těchto případu však nečekají. "Tyto přípravky jsou natolik odporné, že člověk nedokáže vypít víc než hlt," říká Sergey Zakharov z Toxikologického informačního střediska.
12:44
Jihomoravští policisté zadrželi muže, od kterého si koupil lahev slivovice muž z Boskovicka, který je po otravě metanolem ve vážném stavu. Destilát si objednal z internetu. "Kriminalistům se podařilo zjistit, že podezřelý destilát byl nabízený uživatelem veselypetr@atlas.cz prostřednictvím internetových stránek Bazoš a Annonce, vyloučit však nemůžeme ani další webové stránky," upřesnila mluvčí policie Petra Vedrová. Prodejce nabízel „výbornou domácí slivovici za 230,- Kč/litr“ i na vývěskách v obchodních domech Tesco a Kaufland v Uherském Brodě. Destilát distribuoval hlavně v PET lahvích
12:12
Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla už přes 6 tisíc kontrol. Podle ředitele inspekce Jakuba Šebesty našla větší množství metanolu v sedmi vzorcích.
12:11
V Přerově zemřel třiašedesátiletý muž z Kojetína, který byl hospitalizovaný kvůli otravě metylalkoholem. Celkem jde v ČR už o dvacátou oběť.
12:09
Obviněných v metanolové aféře už je 22. "Zhruba čtvrtina z nich je z vyšších pater," řekl v diskuzním pořadu České televize šéf speciálního policejního týmu Václav Kučera s tím, že se policisté pomalu dostávají ke zdroji metanolu.
11:31
Podle mluvčího opavské nemocnice Daniela Svobody je stav obou manželů stabilizovaný. "Předpokládáme, že by neměli mít trvalé následky," řekl Svoboda. Pár prý vypověděl, že pil vodku, kterou si před časem koupil v polské tržnici.
10:51
V Moravskoslezském kraji se metanolem otrávili další dva lidé. Tentokrát jde o starší manželský pár z Opavy, muži je 74 let, žena je o čtyři roky mladší. Sanitku si zavolali sami v neděli brzy ráno.
10:26
Pražská policie nadále pokračuje v důkladných kontrolách dodržování zákazu prodeje tvrdého alkoholu. "Od sobotní šesté hodiny ráno až do nedělní šesté hodiny ráno policisté zkontrolovali a upozornili na rozšíření mimořádného opatření celkem 3694 prodejců," řekla mluvčí policie Jana Rösslerová. Od vyhlášení prohibice se tak počet kontrol na území metrole přehoupl přes hranici pěti tisíc.
10:16
Zlínští kriminalisté v sobotu večer v Ostravě dopadli dalšího podezřelého v souvislosti s metanolovou aférou. "Byla to naše stopa, proto jsme zasahovali mimo Zlínský kraj," vysvětlil mluvčí Petr Jaroš. Zlínští policisté tak zadrželi už 7 lidí, šest z nich už obvinili.
10:01
Nemocnice Třinec přijala dalšího pacienta, u něhož se potvrdila otrava metanolem. Pacient je ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života.
09:33
Stav pacienta, kterého v sobotu převezli s otravou metanolem do boskovické nemocnice, je nadále velmi vážný, lékařům se ho nicméně podařilo stabilizovat. Podle mluvčí nemocnice je osmatřicetiletý muž připojen na dialýzu.
09:24
V sobotu večer si vyslechl obvinění i třiačtyřicetiletý muž z Lipníku nad Bečvou. V Olomouckém kraji je to už druhý člověk. Podle policejní mluvčí Marie Štrbákové je stíhán za trestný čin ohrožování zdraví závadnými potravinami. Soud by měl ještě v neděli rozhodnout o uvalení vazby.
Načíst další