Kutnohorská zubařka M. Š., která čelí obžalobě z vraždy. (4. dubna 2023) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Ženy nechtěly léčitele zavraždit, mohou vyváznout i bez trestu, věří advokát

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Úmrtí kutnohorského léčitele Richarda Šiffera není podle advokáta jedné z obviněných žen možné kvalifikovat jako vraždu. „Nezpůsobila smrt člověka. Pouze asistovala u toho, když člověk umírá,“ říká Jiří Hartmann v rozhovoru pro MF DNES. Věří, že jeho klientka může vyváznout bez trestu.

V případu úmrtí léčitele Richarda Šiffera zastupujete Irenu Stejskalovou, která se podle obžaloby podílela na jeho vraždě. Podle vás by však měl být případ hodnocen jako sebevražda spáchaná v rámci sekty. Jak tato sekta podle vaší klientky fungovala?
Richard Šiffer nejprve navázal kontakt s lidmi, kteří ho vyhledali jako léčitele. A pomohl jim s jejich problémy. Zda to bylo objektivní nebo subjektivní, nedokážu posoudit. Ale prohloubil se tak výrazně vztah mezi nimi a léčitelem. A u mnohých se z toho stal vztah závislosti, kdy byli přímo napojeni na jeho myšlenky, na jeho prosby, příkazy i na jeho tresty.

Šifferova sekta byla naprosto monolitická. Její členové absolutně předřadili přání a vůli vedoucího sekty nad své zájmy. Šiffer například zakazoval matkám kontakt s jejich dětmi. V posledních pěti letech se jeho agresivita stupňovala. Stal se z toho teror na lidech. Násilí, nátlak, tresty za nesplnění pokynů, znásilňování. Oběťmi byli muži i ženy. Mnoho z toho se projevilo i u paní Stejskalové. Její děti nechápaly, co se děje. Stal se z ní robotický člověk, který za správné považoval to, co chtěl Šiffer.

Neměl odvahu se sám zabít. Oběma ženám říkal, že jsou jeho průvodkyně.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video