Katarský princ Sání u letadla - Členové katarské královské rodiny včetně prince

Katarský princ Sání u letadla - Členové katarské královské rodiny včetně prince Sáního nastupují do letadla. | foto: David Neff

Princ odjel, hádky činitelů zůstávají

Spor mezi ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem a nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou se zdá naplňovat český výrok o tom, že laik žasne a odborník se diví.

Pokud jde o toho laika, diví se čtyřem věcem. Zaprvé, proč se vysocí činitelé nehádají trochu kultivovanějším způsobem. Zadruhé, proč není člověk, který se v Česku provinil na českých občanech proti českým zákonům, což dosvědčují čeští svědci, souzen u českého soudu. Ne že by ty soudy byly proslulé svou skvělostí, ale "tak nějak" se to laikově prosté mysli logicky nabízí. Zatřetí, proč se právní odborníci, kdykoli dojde na veřejný přetřes nějaké kauzy, mezi sebou tak liší. Začtvrté, jaké asi máme zájmy v Kataru, že je souzený nařízením výkonné moci odebrán soudci a odvezen.

Asi vskutku veliké.

Všimněme si, vlastně nejde v první řadě o to, zda měl ministr spravedlnosti na svůj krok právo, ale o to, proč se ve prospěch prince zasazoval tak vehementně.

Taková už je mysl laiků, právem a šuškáním diplomatických kuloárů nepoučená. Je až paranoicky nedůvěřivá.

Možná, že má Pavel Němec a jeho poradci pravdu a že ji má i Nejvyšší soud. K Ústavnímu soudu věc zatím nezamířila, takže je to pravda orazítkovaná razítkem nejvyšším. Ale proč je ten princ tak důležitý? A vážně teď nejde hlavně o odstřel Benešové? 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video