Primátor zvažuje vyhlášení národní sbírky

Praha - Primátor Prahy Jan Kasl přemýšlí o tom, že by uspořádal celonárodní sbírku na opravu Karlova mostu. Ta je naplánovaná na příští rok a a bude podle odhadů stát čtyři sta milionů korun. Ikdyž město doufá, že na rekonstrukci získá státní dotaci, velkou část bude muset zaplatit samo. Podle Kasla má ale most celonárodní význam. "Takže proč neoslovit celý národ," zvažuje primátor. Vychází z legendy, podle které přispěla na stavbu mostu všechna královská města. A údajně to nebylo jen vajíčky na maltu.

Jeho kolegové radní jsou rozděleni na dva tábory - jedni se chtějí raději spolehnout na dotaci od státu, jiní nápad podporují. "Proč vlastně ne, ukázalo by se, jací jsme vlastenci," míní například náměstek primátora Jiří Paroubek.

Ani samotní Pražané akci nezavrhují, považují totiž most za národní klenot. "Stokorunu bych určitě přispěl. Je nás deset milionů, takže kdyby dal každý alespoň něco, už bychom něco nasbírali," míní jeden z obyvatel hlavního města.

Jaký by byl skutečný výsledek sbírky si ale nikdo nedokáže odhadnout.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video