Primátor netlumočil zprávy vždy přesně

  • 87
Primátor Igor Němec nesděloval během povodně veřejnosti vždy zcela přesně to, co se dověděl od pracovníků Povodí Vltavy. Ačkoli tvrdí, že v kritických dnech jen tlumočil prognózy vodohospodářů, zápisy z jednání krizového štábu to tak úplně nepotvrzují.

Jeden z takových případů je z pondělí 12. srpna, kdy se Praha připravovala na přírodní kalamitu. Při zasedání krizového štábu v jednu odpoledne předložil šéf dolního povodí Vltavy Pavel Uher podle zápisu krizovému štábu tuto předpověď: "Ve 14 hodin dvacetiletá voda je jistá, v 17 hodin možnost padesátileté vody."

Igor Němec (ODS) ovšem na tiskové konferenci ve 14 hodin a 24 minut konstatoval: "Po sedmnácté hodině přijde do hlavního města dvacetiletá voda, připravujeme se na vodu padesátiletou." V tu chvíli se například šéf pražské zoologické zahrady Petr Fejk rozhodoval, jaká zvířata má evakuovat nejdříve.

Klimatolog Jiří Svoboda, jenž povodně analyzoval, je přesvědčen, že Praha začala evakuovat postižené občany příliš pozdě. "Zbyl tak čas jen na záchranu lidských životů. Bylo by možné zachránit mnohem více majetku," míní Svoboda, který je místostarostou v Praze 17 za ČSSD.

Ze záznamů rovněž vyplývá, že nejvýše postavení muži města neměli ani dokonalý přehled o tom, co se v krizových momentech dělo v metru, klíčové dopravní tepně metropole. Šéf Dopravního podniku Milan Houfek o potížích v podzemí informoval velmi zevrubně. A nepřesně.

Jestliže však bude policie vyšetřovat, zda někdo z krizového štábu při povodni pochybil, nebude mít jednoduchou úlohu - zápisy jsou velmi stručné. Třeba o tom, jaké varianty štáb při rozhodování zvažoval či jaké diskuse probíhaly, není v dokumentech ani zmínka.

"Bohužel jsme při jednání nepořizovali zvukové záznamy," přiznal mluvčí magistrátu Martin Kupka. Detailně zmapovat se už zřejmě nepodaří ani to, kdo u "krizového stolu" zasedal. V prvních dnech byl stálým hostem kupříkladu majitel soukromé firmy Záchranný systém Petr Beran, který zaplaveným lidem později nabízel čerpání vody za úplatu. Jeho vozy byly vidět v evakuovaných zónách, do nichž podnikatelé neměli mít přístup.

Gross radil při evakuaci 
Zápisy z dění na magistrátu během povodně dokládají i dramatickou situaci kolem evakuace Karlína. Vyklizení této pražské čtvrti, kde žije na dvacet tisíc obyvatel, bylo jedním z nejzávažnějších kroků, které při povodni učinil primátor Igor Němec.
O tento primátorův verdikt se podle zápisů zajímal i ministr vnitra Stanislav Gross, který původně s evakuací obyvatel příliš nesouhlasil.

Pokyn k vyklizení Karlína, ale i dolní Libně, Malé Strany, Smíchova a Holešovic padl na pondělním jednání krizového štábu v jedenáct hodin večer. Už za hodinu a čtvrt si s primátorem přijel popovídat Gross, šéf ústředního krizového štábu.

Společně se telefonicky spojili se zástupci Povodí Vltavy. Vodohospodáři jim už hlásili, že se k hlavnímu městu blíží stoletá voda. Gross se poté přiznal, že na schůzku původně přijel s jasným cílem: odradit krizový štáb od evakuace ohrožených částí města.

Nakonec ovšem rozhodnutí pražských politiků podpořil. V rozhovoru pro MF DNES minulý týden ministr prohlásil: "Obecně platí pro každého - kdo dostane výstrahu od hasičů či od hydrometeorologů, měl by počítat spíš s tou horší variantou."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video