Pražský primátor Zdeněk Hřib ukazuje vizualizaci nové podoby Václavského náměstí. (15. dubna 2020) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Zákaz cestování mezi kraji? Hřib a Pecková odmítají zavřít hranici Prahy

  • 997
Pražský primátor Zdeněk Hřib a středočeská hejtmanka Petra Pecková společně vyzvali vládu, aby nezaváděla omezení pohybu mezi hlavním městem a Středočeským krajem. Dohromady podle nich oba kraje tvoří jednu funkční aglomeraci, která je propojena dopravně, sociálně i ekonomicky. Propojení je podle nich nutné zanechat i s ohledem na zdravotnictví.

„Je zásadně nutné zachovat i propojení v oblasti zdravotnictví,“ napsali v sobotu Hřib s Peckovou na Twitteru.

Kvůli nelepšící se epidemické situaci ministr zdravotnictví Jan Blatný nevyloučil to, že vláda může v pondělí zvážit i omezení cestování mezi kraji.

Babiš v pátek řekl, že kabinet musí spíše lidi přesvědčit k dodržování nynějších protikoronavirových opatření. Jako motivaci je podle něj nutné připravit podmínky otevírání škol, obchodů či služeb. Nemá smysl zpřísňovat opatření, pokud je lidé nebudou dodržovat, uvedl premiér.

Blatný ve čtvrtek prohlásil, že opatření proti šíření covidu-19 přestala v Česku fungovat a jejich obcházení vede jen k jejich dalšímu prodlužování. Epidemická situace je podle něj špatná, v zemi se šíří agresivnější britská mutace viru.

Apeloval na lidi, aby na minimum omezili cestování po zemi a setkávání s ostatními. Nevyloučil možnost, že ve hře je i omezení cestování mezi kraji nebo omezení vzdálenosti od bydliště, ve které se lidé mohou pohybovat.

Vláda chce příští týden znovu žádat poslance o prodloužení nouzového stavu, který zatím platí do 14. února. Zatím ale nemá vyjednanou podporu.

Výkonný výbor KSČM schválil stanovisko nepodpořit další prodloužení nouzového stavu:

5. února 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video