Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Boj o šestiletá gymnázia: tisíc dětí na třicet míst. Rodiče vyděsily loňské zmatky

Nebývalý nátřesk. Tak hodnotí ředitelé šestiletých gymnázií letošní zájem o studium, na které nastupují žáci ze sedmých tříd. Někde je zájem dokonce dvojnásobný oproti loňsku. Jsou i takové extrémy, kdy se do jedné třídy hlásí skoro tisíc dětí. Podle odborníků rodiče vyděsily loňské zmatky kolem přijímacích zkoušek a děti se snaží „upíchnout“ dříve než po deváté třídě.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J48a10n 96S71v43a48t34e81k

28. 2. 2024 6:56

Podle ředitele organizace EDUin Miroslava Hřebeckého rodiče zmatkují. „Po zkušenostech s loňským přihlašováním na střední školy se zřejmě bojí, že se jejich dítě za dva roky nedostane z deváté třídy na čtyřleté gymnázium. Neuvědomují si ale, že na šestileté obory je nátlak mnohem větší a větší je tak i pravděpodobnost, že se na školu nedostane,“ míní.

„Takže to samozřejmě dítě nějakým způsobem odnese. Duševní zdraví teenagerů je ve špatném stavu. Rodiče ale vůbec nechápou, že své děti ženou na porážku a kvůli přijímacím zkouškám děti psychicky velmi destabilizují,“ kritizuje Hřebecký.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/prijimacky-2024-sestileta-gymnazia-prihlaska-uchazec.A240227_205147_domaci_vals?zdroj=patro

No kdysi dělali naši dva synové v jeden den přijímačky na gymnázium - mladší na 8letou variantu (dostal se těsně na odvolání), starší na 6letou variantu (v italštině, byl v první desítce, nicméně se rozhodl pokračovat na ZŠ - dobře udělal).

Za dva roky se dostal na průmyslovku v Panské a nyní dokončuje bakalářký stupeň studia na FIT ČVUT... Mladší je v prváku na VŠE...

Já ty rodiče chápu (jakkoli u našeho staršího syna šlo o jeho rozhodnutí - prostě to chtěl zkusit, jaké to je, být vystaven tlaku při přijímačkách, my jsme ho nijak nenutili).

Záleží na tom, jak rodiče přistoupí ke svým dětem v případě neúspěchu (správně by bylo již předem dát najevo, že jde jen o jakousi "beta verzi" přijímaček, jen o test, jak by to mohlo probíhat o dva roky později - a když to nevyjde, nic se neděje, zítra zase slunko vyjde na oblohu a za dva roky je další pokus).

Pokud jsou však rodiče příliš ambiciozní a tlačí na své děti, může to pro jejich případně neúspěšné děti skutečně představovat problém...

PS (k editaci příspěvků v diskuzi): Škoda, že není možné třeba tučným písmem zvýraznit podstatné věci v příspěvku napsané - hned by to bylo čitelnější. A taky možnost případné opravy vloženého textu v limitu cca 5 minut od vložení by nebyla na škodu...

10 0
možnosti
JS

Důsledky desetiletích devastace českého školství se začínají ukazovat, dlouhodobé podfinancování, politické zásahy bez ohledu na názor odborné veřejnosti jako byla "inkluze" nebo státní maturity či nekompetentní vedení ministerstva chaosu dostaly celý vzdělávací systém na kraj propasti. A nevěřím, že by někdy v dohledné budoucnosti nastane změna, doba, kdy bude veřejnost volat po privatizaci školství je blízko, jiný cíl demolice sytému vzdělání politickou reprezentací ruku v ruce s úředníky státní správy snad ani mít nemůže.

9 0
možnosti
EK

tak pochopitelně. zkusit 8 g, pak 6 g a pak 4 g. A máte 6 pokusů dostat se na gymnázium a neztratit rok, když to v 9. třídě nevyjde.

5 0
možnosti
PP

Pan pseudopsycholog Hřebecký a celý progresivistický EDUin by si přáli, aby děti nebyly nikdy vystavovány žádnému stresu, aby je nikdo neznámkoval, aby nedělaly žádné zkoušky, domácí úkoly etc., etc. Progresivističtí liberálové si asi neuvědomují, že takový způsob výchovy a vzdělávání vede k změkčilosti a s takovou mládeží Putinovo Rusko sotva porazíme...

12 0
možnosti

952 uchazečů na 30 míst, nemohu si pomoci, ale to už ani nejde objektivně vybrat... To prostě není normální stav.

13 1
možnosti
EK

je víc než pravděpodobné, že skutečně vybrat nepůjde. A to ani neobjektivně, na základě přijímaček. Že budou mít třeba 15 nejlepších a pak 20, kteří budou mít stejné bodové hodnocení. A kterým pěti dát černého Petra?

4 0
možnosti
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Firmy už nechtějí brát brigádníky. Kvůli změnám v zákonech se to nevyplácí

3. června 2024

Premium Počet firem, které hledají brigádníky na sezonní práce nebo na záskok za zaměstnance na dovolené,...

V debatách se mi daří, říká Nerudová a hájí migrační pakt: Solidarita je základ

3. června 2024

Za minimum považujeme čtyři mandáty. Takové ambice představila ekonomka a neúspěšná kandidátka na...

ANALÝZA: Prokličkuje se Izrael k mírové dohodě? Ukáže se, kdo to myslí vážně

3. června 2024

Premium (Od spolupracovnice MF ­DNES v Izraeli) Válka trvající osm měsíců vyvolává napětí jak uvnitř izraelské společnosti, tak na mezinárodní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...